Desfraul culinar acum 2.000 de ani. Cum foloseau romanii pana de paun pentru a ingurgita portii uriase de mancare

Desfraul culinar acum 2.000 de ani. Cum foloseau romanii pana de paun pentru a ingurgita portii uriase de mancare

Cele mai populare feluri de mancare, nelipsite de pe mesele romanilor, erau tocana de Ostia (o tocanita din carne de purcel, taiata cu soric cu tot, ierburi - cimbrisor, leustean, menta, busuioc, marar, seminte de telina, coreandru verde si zdrobit, ulei de masline, piper macinat mare si garnitura de linte sau mazare), mancarea de fasole cu sos de garum (un potentator de aroma obtinut prin macerarea la soare a unor pesti mici sau a intestinelor de peste, la care se adaugau plante aromatice si uleiuri cu diferite arome), dar si mancarea scazuta de mei, linte, mazare si terciul din faina de mei.

acum 92 luni (4 Jun 2015)

Ce si cum mancau romanii este unul dintre domeniile de interes ale gastronomului salajean Mircea Groza, cel care gateste preparate dupa retete vechi de 2.000 de ani, la umbra zidurilor castrului de la Porolissum.

Bucatarul spune ca totul a inceput chiar pe locul cetatii romane de la Porolissum, unde mergea pentru a aduna plante aromatice si unde a fost surprins sa gaseasa o mare varietate de astfel de plante: varietati de menta, sovarv, busuiocul cerbului, cimbrisor, fragute si alti arbusti.

Din discutiile pe care le-a avut cu arheologii Muzeului Judetean de Istorie si Arta, a aflat ca varietatea s-ar explica prin faptul ca plantele au crescut pe urmele fostelor gradini de zarzavat din vremea Imperiului. Gatea tocanita din limbi de flamingo sau de privighetoare, creste de cocosi sau calcaie de camila.

Bucatarul salajean Mircea Groza

Zalauanul si-a procurat cartea lui Apicius, iar de atunci a testat, uneori pe sute, chiar mii de persoane, zeci de retete, pentru ca a devenit deja o traditie ca la fiecare editie a Festivalului de reconstituiri istorice "Porolissum Fest" bucatarul sa asigure atmosfera epocii prin bucate specifice acelei perioade, gatite din cartea scrisa in urma cu 2.000 de ani. Aici, alaturi de celebrul Jamie Oliver

Ce mancau romanii

Potrivit lui Groza, romanii, chiar si cei de conditie medie mancau foarte mult si bine.

Cele mai populare feluri de mancare, nelipsite de pe mesele romanilor, erau tocana de Ostia (o tocanita din carne de purcel, taiata cu soric cu tot, ierburi - cimbrisor, leustean, menta, busuioc, marar, seminte de telina, coreandru verde si zdrobit, ulei de masline, piper macinat mare si garnitura de linte sau mazare), mancarea de fasole cu sos de garum (un potentator de aroma obtinut prin macerarea la soare a unor pesti mici sau a intestinelor de peste, la care se adaugau plante aro... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro