Descoperirile uluitoare din Epoca de Piatra: "orasul" de pe Mures, primele scrieri si mormantul printului neolitic

Descoperirile uluitoare din Epoca de Piatra:

Este vorba de cele trei tablite de lut scoase la iveala in 1961 in situl de la Tartaria (judetul Alba), artefacte care dateaza de peste 5.000 de ani si au fost considerate de unii arheologi cele mai vechi artefacte purtatoare de scris din Europa. Observand similitudini intre tablitele gasite la Tartaria si scrierile de pe tablitele sumeriene de la Uruk si Djemdet Nasr, cele din urma datand de la sfarsitul mileniului al IV-lea si inceputul mileniului al III-lea i.Hr., Nicolae Vlassa a luat in considerare ipoteza conform careia si tablitele de la Tartaria ar fi vestigii ale unei scrieri stravechi legate de scrierea sumeriana.

acum 47 luni (12 May 2017)

In anul 2011, peste zece hectare din ceea ce ar fi fost cel mai vechi "oras" din Transilvania, au fost cercetate de specialistii, cu ocazia sapaturilor preventive efectuate pe santierul autostrazii Deva - Sibiu. La finalul celei mai ample campanii de cercetare, arheologii confirmau existenta in urma cu peste sase milenii, a unei asezari intinse pe aproape 100 de hectare, cu fortificatii din lemn intinse pe sase - sapte kilometri, cu palisade, care inconjurau zona in care se aflau numeroasele bordeie din lut. Un numar impresionant de obiecte de ceramica, dar si ramasitele unor cuptoare i-au adus pe specialisti la concluzia ca locul ar fi fost un centru regional de productie si de distributie a ceramicii. "Ea constituia cea mai importanta si, probabil, unica modalitate de comunicatie a epocii, atat prin usurinta cu care putea fi parcursa, cat si datorita conditiilor prielnice pe care le ofera terasele ei. Ea face legatura, spre est, cu Podisul Secaselor si Podisul Transilvaniei, iar, spre vest, cu Banatul, de unde se poate continua drumul spre Campia Tisei, Dunarea mijlocie si zonele central-europene sau se poate merge spre sud, in Peninsula Balcanica. Chiar daca nu exista sare sub forma de zacaminte la suprafata in zona, aceasta - la fel ca si obsidianul - era adusa, fara discutie, din alte perimetre apropiate. Ea a fost aleasa drept habitat de omul preistoric, mult mai expus decat omul modern conditiilor vitrege ale naturii inconjuratoare si silit - in consecinta - la un oportunism alimentar accentuat, indispensabil perpetuarii speciei spre zilele noastre", informau autorii volumului "Cercetarile arheologice preventive de la Turdas-Lunca, judetul Hunedoara.

Misterul tablitelor de la Tartaria

Pe aceeasi vale a Muresului, nu departe de Turdas, au fost descoperite primele dovezi arheologice ale folosirii scrierii in Europa. Este vorba de cele trei tablite de lut scoase la iveala in 1961 in situl de la Tartaria (judetul Alba), ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro