Descoperirile din micuta biserica din Transilvania, prezentate in Le Figaro si AFP: "Bijuteria dintre buruieni"

Descoperirile din micuta biserica din Transilvania, prezentate in Le Figaro si AFP:

Biserica este la un pas de prabusire ( FOTO: medievistica.ro) "Mozaicul de la Jelna ar fi putut fi pictat de artizanii locali, care s-au inspirat de crochiuri si schite aduse de pelerini - considera istoricul Szilard Papp, care recunoaste ca este "surprinzator sa regasesti o asemenea opera, reprodusa intr-un sat aflat la periferia lumii crestine si foarte departe de Roma", noteaza jurnalistii de la Le Figaro.

acum 63 luni (1 Mar 2016)

Este la un pas de a se darama, insa ascunde o adevarata comoara. Este povestea Bisericii Evanghelica de la Jelna, unde, de curand a fost descoperita cea de-a patra copie a celebrului mozaic Navicella semnat de Giotto. Cea de la Jelna, realizata cel mai probabil dupa o schita facuta de pelerinii care au ajuns la Basilica San Pietro, alaturi de cea de la Florenta, sunt singurele care se apropie de original. Descoperirea din micuta biserica din Jelna a atras atentia pana si jurnalistilor de la Le Figaro, care o numesc "o bijuterie printre buruieni".

Biserica este la un pas de prabusire ( FOTO: medievistica.ro) "Mozaicul de la Jelna ar fi putut fi pictat de artizanii locali, care s-au inspirat de crochiuri si schite aduse de pelerini - considera istoricul Szilard Papp, care recunoaste ca este "surprinzator sa regasesti o asemenea opera, reprodusa intr-un sat aflat la periferia lumii crestine si foarte departe de Roma", noteaza jurnalistii de la Le Figaro. Copia celebrului mozaic a atras si atentia Agentiei de Presa AFP, care trece in revista descoperirile de la Jelna, prezentate intr-o conferinta desfasurata la Budapesta si intr-una organizata la Bistrita. Biserica din Jelna a gazduit un spin din coroana lui Iisus Potrivit istoricului Adinel Dinca de la Institutul de Istorie "George Baritiu" din Cluj-Napoca, biserica din Jelna, datata in secolul al XIV-lea este una dintre cele mai bine documentate monumente din Transilvania. Acest lucru se datoreaza unui registru de socoteli, care are in jur de 200 de pagini. De curand, monumentul a intrat in administrarea Complexului Muzeal, care intentioneaza sa faca lucrarile de urgenta necesare pentru continuarea cercetarilor. "Pentru salvarea si conservarea ruinei de la Jelna, Consiliul Judetean Bistrita-Nasaud a solicitat preluarea monumentului de la consistoriul Evanghelic Sibiu, operatiune care este in curs de finalizare zilele acestea, iar ulterior, monumentul va fi trecut in administrarea Complexului Muzeal Bistrita-Nas... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro