Descoperirile bizare care i-au uluit pe romani: matrita bijutierului dac, tablitele din Tartaria, trusele chirurgicale antice

Descoperirile bizare care i-au uluit pe romani: matrita bijutierului dac, tablitele din Tartaria, trusele chirurgicale antice

De-a lungul timpului cercetarile paleontologilor in siturile din Tara Hategului au scos la iveala ramasitele a zeci de specii de pesti, amfibieni, reptile si mamifere, precum si urmele unor cuiburi cu fragmente din oua de dinozauri, specii care au disparut in urma cu circa 65 de milioane de ani. Craniul vechi de peste 30.000 de ani din Cioclovina In Pestera Cioclovina din judetul Huendoara, sapata in munte de apele izvorului Ponorici, au fost gasite urme de locuire din prima epoca a fierului, dar si un craniu uman vechi de circa 30.000 - 40.000 de ani. S-au adunat peste 1.000 de margele de cihlimbar, circa 500 de margele de faianta, circa 1.500 de margele de pasta de sticla albastra si doua psalii specifice din corn de cerb, potrivit arheologilor. Tablitele de la Tartaria Cele trei tablite de lut descoperite in 1961 in situl de la Tartaria dateaza de peste 5.000 de ani si au fost considerate de unii arheologi cele mai vechi artefacte purtatoare de scris din Europa. Observand similitudini intre tablitele gasite la Tartaria si scrierile de pe tablitele sumeriene de la Uruk si Djemdet Nasr, cele din urma datand de la sfarsitul mileniului al IV-lea si inceputul mileniului al III-lea i.Hr., Nicolae Vlassa a luat in considerare ipoteza conform careia si tablitele de la Tartaria ar fi vestigii ale unei scrieri stravechi legate de scrierea sumeriana.

acum 90 luni (15 Sep 2016)

O serie de obiecte stranii, descoperite in ultimele decenii pe teritoriul Romaniei, au starnit controverse privind modul in care erau folosite si originea lor. Printre ele se numara placutele de la Tartaria, considerate cele mai vechi scrieri din Europa, matrita antica de la Sarmizegetusa Regia pe care au fost incrustate fiinte ciudate, bratarile antice de aur.

Matrita din Sarmizegetusa Regia

Matrita de la Sarmizegetusa Regia a fost descoperita intamplator, in vara anului 2013, la radacina unui fag batran doborat de furtuna din Noaptea Sanzienelor. Vechi de circa doua milenii, misteriosul obiect antic folosit pentru confectionarea unor obiecte de arta din metal a fost realizat din bronz si are o greutate de circa opt kilograme si o forma hexagonala. Pe el au fost incrustate scene de lupta intre animale, reale si fabuloase, care au dat nastere mai multor interpretari. Potrivit istoricului Gelu Florea, prezenta matritei in capitala Regatului Dac reprezinta o dovada in plus a conectarii acestui spatiu cultural la fluxul artistic si tehnologic de foarte buna calitate din antichitate.

Manuscrisul de la Sibiu

In 1961, Doru Todericiu, un profesor din Bucuresti, a dat peste un manuscris vechi de 450 de pagini, datat din 1570, care prezenta scireri referitoare la rachete, artilerie si balistica. Descoperirea a fost prezentata in Revista Romana de Istorie, in anul 1967, sub titlul de "Manuscrisul Sibiu", iar potrivit autorului, cea de-a treia parte a volumului continea un raport detaliat despre o "sulita zburatoare", cu o raza de actiune considerabila si despre lansarea unei rachete, in orasul Sibiu. Manuscrisul prezinta modul de functionare al rachetei cu trei nivele, alimentata cu combustibil si schitele acestei inventiii, descrise de Conrad Haas (1509-1579), un ofiter de artilerie austriac, sef al Departamentului de Artilerie de la Sibiu, intre 1550 si 1570.

Bratarile dacice din aur ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro