Descoperiri recente despre antibiotice. O clasa noua de medicamente pe baza de zahar sintetic ar putea ucide bacteriile

Descoperiri recente despre antibiotice. O clasa noua de medicamente pe baza de zahar sintetic ar putea ucide bacteriile

Cercetatorii de la Universitatea din Queensland si compania de biotehnologie din acelasi stat au descoperit o potentiala noua clasa de antibiotice inspirate de moleculele de zahar produse de bacterii. Cercetatorii vor sa omoare bacteriile cu molecule de zahar modificate Noua cercetare, condusa de profesorul Matt Cooper si de doctorul Johannes Zuegg de la Institutul UQ pentru Bio Stiinta Moleculara, arata ca bacteriile sunt mai putin susceptibile de a deveni rezistente la un antibiotic bazat pe o versiune modificata a propriului lor zahar.

acum 99 luni (15 Jan 2016)

Un tip special de zahar sintetic ar putea fi cea mai noua arma de lupta impotriva bacteriilor. Cercetatorii de la Universitatea din Queensland si compania de biotehnologie din acelasi stat au descoperit o potentiala noua clasa de antibiotice inspirate de moleculele de zahar produse de bacterii.

Noile antibiotice in fata carora bacteriile nu ar mai putea dezvolta rezistenta sunt extrem de necesare in conditiile in care infectiile sunt tot mai greu de "doborat" de medicamente.

Microbii au o inteligenta genetica

"In momentul in care vii cu un antibiotic, microbii incearca sa creeze un sistem de aparare impotriva antibioticului si in acest mod apare rezistenta la acel medicament. In timp ne-am modificat codul genetic si astfel au aparut germenii rezistenti la antibiotice, iar in cazuri grave suntem nevoiti sa recurgem la medicamente de ultima generatie, care implica si costuri foarte mari", a explicat pentru "Adevarul", doctorul Valentin Boldea, medic specialist in sanatate publica.

"Am intalnit pacienti care luau antibiotice in loc de analgezice"

"Problema majora este aceea ca oamenii isi administreaza medicamente fara sa ceara sfatul specilistilor. Medicii au o pregatire in a diagnostica daca acea boala necesita antibiotice si mai exact ce tip de medicament il poate vindeca. Este foarte important sa stim ce germeni au produs boala de care suferim. Sa nu uitam ca bolile infectioase sunt determinate de virusi si acestia nu se combat cu antibiotice. Am intalnit cazuri in care pacientii luau antibiotice in loc de analgezice. Este total gresit sa iti tratezi o durere de cap cu un antibiotic. In momentul de fata avem aproximativ 50 de specialisti in toata tara care studiaza profilele genetice pentru a stabili predispozitiile noastre la anumite afectiuni", a explicat pentru "Adevarul", doctorul Valentin Boldea, medic specialist in sanatate publica.

Cercetatorii vor sa omoare b... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro