Descoperirea din incinta Sarmizegetusei va fi expusa, dupa doi ani. Matrita bijutierului dacilor e unica

Descoperirea din incinta Sarmizegetusei va fi expusa, dupa doi ani. Matrita bijutierului dacilor e unica

In groapa creata de sub radacina trunchiului doborat, a doua zi Vladimir Brilinsky, omul care se ocupa de administrarea monumentului UNESCO, a descoperit piesa unica din bronz: o matrita cu ajutorul careia un mester fabrica bijuteriile din aur si argint si obiectele decorative purtate de locuitorii vechii capitale a Daciei.

acum 64 luni (3 Feb 2015)

Pregatirile pentru cea mai importanta expozitie din acest an, organizata la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, sunt in toi. Am adus un expert din Ungaria care a restaurat aceasta piesa unica in lume, asa cum spun arheologii si acum lucarm la pregatirea spatiului in care va fi expusa, un spatiu extrem de bine securizat si care sa asigure de asemenea ambianta placuta vizitatorilor", a declarat Liliana Tolas, managerul Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane din Deva. Potrivit arheologilor, ea este confectionata din bronz, are o greutate de peste opt kilograme si era folosita in antichitate la realizarea tiparelor pentru turnat piese decorative din metale pretioase, fiind singura piesa de acest fel descoperita pana acum pe intreg teritoriul fostei Dacii.

"Este o piesa foarte importanta pentru ca dincolo de faptul ca este o unealta de bijutier in sine si nu sunt foarte multe de genul acesta, este o piesa cu importante valente artistice. Reprezentarile de pe ea sunt foarte frumoase incat ne putem imagina cam ce tipuri de piese se scoteau de acolo, care la randul lor erau splendide. Descoperirea reprezinta si o confirmare a unui fapt documentat de-alungul timpului de generatii de arheologi, ca Sarmizegetusa, in ajunul cuceririi de catre romani era un mediu cosmopolit, in care elitele regatului dacic erau capabile sa achizitioneze produse si servicii de foarte buna calitate", declara anul trecut dr. Vantul a rupt un fag vechi de peste un secol din incinta cetatii dacice Sarmizegetusa Regia, iar in cadere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din radacini. In groapa creata de sub radacina trunchiului doborat, a doua zi Vladimir Brilinsky, omul care se ocupa de administrarea monumentului UNESCO, a descoperit piesa unica din bronz: o matrita cu ajutorul careia un mester fabrica bijuteriile din aur si argint si obiectele decorative purtate de locuitorii vechii capitale a Daciei. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro