Descoperirea care a captat atentia cercetatorilor rusi. Cum au explicat corpul ceresc surprins la Observatorul Barlad

Descoperirea care a captat atentia cercetatorilor rusi. Cum au explicat corpul ceresc surprins la Observatorul Barlad

In urma cu un an, pe 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad, judetul Vaslui, a fost facuta o descoperire stiintifica cu un ecou foarte mare in comunitatea stiintifica internationala.

acum 100 luni (9 Feb 2016)

In urma cu un an, pe 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic al Muzeului "Vasile Parvan" din Barlad, judetul Vaslui, a fost facuta o descoperire stiintifica cu un ecou foarte mare in comunitatea stiintifica internationala. La un an de la aceasta descoperire, o echipa formata din oameni de stiinta din Rusia au finalizat de redactat o lucrare stiitifica foarte interesanta, ce explica detaliat natura acestui obiect descoperit la Barlad.

"Una din concluzii este ca nova rosie luminoasa din galaxia Messier 101 s-a manifestat in parametri extremi: o durata de eruptie maxima, o amplitudine a eruptiei minima, si o luminozitate maxima posibila pentru acest tip. Se pare ca a fost un sistem binar format din doua stele gigante, angrenate pe o orbita ce a dus in final la unirea/fuzionarea lor.

Raportat initial ca o posibila supernova cu denumirea PSN J14021678+5426205, s-a dovedit mai tarziu ca este cu totul altceva: o nova si nu una obisnuita, ci una luminoasa rosie, o categorie foarte rara de nove care se formeaza in general in urma fuzionarii a doua stele din secventa principala. Mai multe detalii o sa apara in numarul 5 al revistei de astronomie "Perseus", care va fi publicata in luna mai al anului acesta", a subliniat Vintdevara.

Citeste si:

Descoperire fabuloasa a unui astronom roman: o nova rosie luminoasa dintr-o alta galaxie, din constelatia Ursa Mare ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro