Descoperire arheologica rara in Vrancea. Un tanar a gasit 91 de monede de argint vechi de 2.400 de ani

Descoperire arheologica rara in Vrancea. Un tanar a gasit 91 de monede de argint vechi de 2.400 de ani

Cu ajutorul unui detector de metale, el a scos la suprafata 91 de monede a caror vechime este estimata de specialisti la 2.400 de ani, adica de pe vremea geto-dacilor. Arheologul sustine ca ar fi vorba de o emisiune rara de monede, un subtip al drahmelor getice de tip Dumbraveni din care sunt foarte putine piese in tara noastra.

acum 91 luni (4 Aug 2016)

Un localnic din comuna vranceana Vinatori a descoperit chiar in apropierea Crangul Petresti, aflat la doi pasi de Focsani, o adevarata comoara.

Cu ajutorul unui detector de metale, el a scos la suprafata 91 de monede a caror vechime este estimata de specialisti la 2.400 de ani, adica de pe vremea geto-dacilor. Ionel Sandu, autorul remarcabilei descoperiri, a lucrat pentru o perioada in strainatate, in Marea Britanie, tara din care si-a achizitionat cu putini bani un detector de metale, inspirat fiind de englezii pe care i-a vazut facand acest lucru.

Cand a revenit in tara, si-a scos autorizatie pentru a putea folosi aparatul, dar nici prin cap nu i-a trecut ca va avea parte de intamplarea vietii sale. In prima zi din luna august a acestui an, Ionel a mers in zona Crangului Petresti cu aparatul din dotare si a inceput prospectiunile in zona, mai ales ca i se confirmase ca acolo a existat un depozit de armament in timpul Primului Razboi Mondial. Se pregatea sa-si incheie misiunea, cand detectorul de metale i-a dat semnalul ca in subsol se afla ceva. A doua zi dimineata am dat telefon la Muzeul National din Bucuresti, am vorbit la telefon cu domnul director de acolo si mi-a spus ce trebuie sa fac", ne-a spus Ionel Sandu. Piesele au fost lucrate manual

Monedele, toate din argint, au ajuns la Muzeul de Istorie din Focsani, unde specialistii le-au expertizat si au constatat ca fiecare piesa este unicat, in sensul ca au fost lucrate manual. La o prima estimare, este vorba de un tezaur geto-dacic, lucrat de dacii locali. Am apreciat ca aceste monede au fost lucrate de patru mesteri, avand in vedere ca exista diferente intre ele", mentioneaza Aurora Apostu, arheolog la Muzeul Vrancei.

Arheologul sustine ca ar fi vorba de o emisiune rara de monede, un subtip al drahmelor getice de tip Dumbraveni din care sunt foarte putine piese in tara noastra. Ei nu exclud ca aceasta comoara ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro