Descoperire arheologica inedita in Timisoara: asezare barbara din epoca post-romana. "Erau de origine iraniana"

Descoperire arheologica inedita in Timisoara: asezare barbara din epoca post-romana.

Cei de la fabrica de automotive Barum doresc construirea unei noi hale in zona cartierului timisorean Freidorf, astfel ca au cerut, conform legii, sa se faca descarcare arheologica.

acum 31 luni (6 Nov 2017)

Cei de la fabrica de automotive Barum doresc construirea unei noi hale in zona cartierului timisorean Freidorf, astfel ca au cerut, conform legii, sa se faca descarcare arheologica. Specialistii de la Muzeul Banatui cunosteau locatia, pentru ca in urma cu mai multi ani s-au mai facut sapaturi arheologice in zona. Spre bucuria lor, de aceasta data au putut lucra o suprafata foarte mare, pe cheltuiala celor de la Barum.

Au gasit la fata locului o asezare post-romana, din secolele II-IV, pe aproximativ 5.000 de metri patrati.

"Stiam de acest loc, pentru ca s-au mai facut sapaturi si in 2006. Partea frumoasa este ca avem o suprafata foarte mare, putem vedea o intreaga asezare civila in centrul sitului. Este vorba de o asezare barbara din epoca post-romana. Surpriza este ca am descoperit si morminte deosebite de gepizi. Am dat si de o fantana, pe care o recunsctruim acum", a declarat muzeograful Calin Timic, responsabil cu situl descoperit in Freidorf.

Arheologii au strans pana acum 180 de obiecte inventariate, de la obiecte de ceramica, sticla, podoabe, margele, fibule, amulete. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro