Descoperire arheologica fabuloasa in zona sacra de la Porolissum. Surpriza de sub capacul de o tona si jumatate

Descoperire arheologica fabuloasa in zona sacra de la Porolissum. Surpriza de sub capacul de o tona si jumatate

Potrivit arheologului Horea Pop, seful Sectiei de Cercetare din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, acest prim sarcofag descoperit la Porolissum nu a aparut, asa cum ar fi fost de asteptat, in necropolele din complexul arheologic, ci a fost descoperit intamplator, in zona sacra, mai exact intre templul zeului Bel si vama romana, in apropiere de drumul roman. Proiectul prevede, pe langa lucrari de conservare primare, consolidare si reabilitare functionala si volumetrica pentru principalele obiective ale celor doua castre, si realizarea infrastructurii turistice necesare introducerii celor doua obiective intr-un circuit de vizitare: de la reabilitari de drumuri si parcari, la toalete publice, centru de informare turistica si iluminat ambiental.

acum 66 luni (29 Jul 2015)

Prezenta sarcofagului in zona a fost pusa in evidenta cu ocazia sapaturilor de salvare ce au loc in Complexul Arheologic Porolissum pentru proiectul "Circuitul Castrelor".

Potrivit arheologului Horea Pop, seful Sectiei de Cercetare din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, acest prim sarcofag descoperit la Porolissum nu a aparut, asa cum ar fi fost de asteptat, in necropolele din complexul arheologic, ci a fost descoperit intamplator, in zona sacra, mai exact intre templul zeului Bel si vama romana, in apropiere de drumul roman.

Cautatorii de comori au luat din sarcofag pana si oase

Luni, 27 iulie, cu sprijnul executantului lucrarilor de restaurare, capacul sarcofagului, care cantareste aproximativ o tona si jumatate, a fost ridicat, dezvaluindu-le arheologilor continutul pe care, pana in acel moment, doar il anticipau. Scobitura cautatorilor de comori este evidenta in capacul sarcofagului, iar materialul scos de acolo se afla in cutie, ceea ce inseamna ca jaful s-a petrecut chiar in acel loc.

Ce este, insa, deopotriva, interesant si intrigant este faptul ca din sarcofag au disparut si o parte dintre oasele celui ingropat acolo, ceea ce ar putea duce cu gandul la ipoteza ca in respectivul mormant ar fi fost ingropat un sfant. Am gasit doar o mandibula, un radius si un cubitus de la o mana, un fragment de humerus si cateva oase mai mici.

Defunctul - un personaj important

Chiar daca, in lipsa unor cercetari amanuntite, nu se pot spune cu certitudine, deocamdata, foarte multe lucruri despre sarcofag si despre persoana ingropata in el, Horea Pop sustine ca defunctul a fost, cu siguranta, un personaj important pentru comunitate, fapt ce decurge, pe de-o parte, din asezarea sa intr-un sarcofag, lucru deloc comun la acea vreme, dar si din pozitionarea sarcofagului in afara necropolei, intr-un loc izolat, privilegiat.

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro