Deschide inversarea raportului de forte calea spre anticipate?

Dincolo de inversarea produsa in ceea ce priveste intentia de vot a partidelor, interesante sunt si scorurile pe care le-ar obtine celelalte partide (reprezentate in Parlament sau nu): PMP - 5,6% (in scadere fata de luna octombrie, cand avea 6,4%), UDMR - 5,1%, PLR - 3,3%, PP-DD - 2,3%, PRM - 1,2% si PNTCD - 0,6%. Explicatii si estimari Sociologi si specialisti in realizarea sondajelor de opinie au explicat pentru "Romania libera" ca situatia surprinsa de Inscop poate servi ca baza de plecare intr-o analiza cu privire la oportunitatea declansarii anticipatelor, dar ca cifrele ar trebui privite, cel putin momentan, cu circumspectie.

acum 115 luni (10 Dec 2014)

Pragul electoral ar mai fi trecut, la limita, doar de PMP si UDMR, astfel ca oamenii lui Calin Popescu Tariceanu si Dan Diaconescu ar disparea din Parlament. In mod evident, actuala opozitie ar fi avantajata daca s-ar ajunge la anticipate: ar castiga cele mai multe mandate de parlamentar si, impreuna cu PMP si UDMR, ar putea contura o noua majoritate. Totusi, din punct de vedere procedural, este foarte greu sa se ajunga la alegeri inainte de termen, fapt care tempereaza si elanul liderilor dreptei.

Cifre si comparatii

Daca ar fi organizate alegeri parlamentare duminica viitoare, alianta formata din PSD-UNPR-PC ar obtine 38,8% din voturi, iar PNL-PDL 41,7%, potrivit unui sondaj efectuat de Inscop (condus de Remus Stefureac, fost consilier al directorului SRI, George Maior), la comanda ziarului Adevarul.

Dincolo de inversarea produsa in ceea ce priveste intentia de vot a partidelor, interesante sunt si scorurile pe care le-ar obtine celelalte partide (reprezentate in Parlament sau nu): PMP - 5,6% (in scadere fata de luna octombrie, cand avea 6,4%), UDMR - 5,1%, PLR - 3,3%, PP-DD - 2,3%, PRM - 1,2% si PNTCD - 0,6%. Ar ramane pe dinafara oamenii lui Calin Popescu Tariceanu (asa-numitul Partid Liberal Reformator, a carui cerere de infiintare a fost respinsa de Tribunalul Bucuresti) si ai lui Dan Diaconescu. Usoare cresteri la capitolul incredere au suferit si Vasile Blaga (liderul democrat-liberalilor) si Catalin Predoiu (candidatul la functia de premier al ACL).

Explicatii si estimari

Sociologi si specialisti in realizarea sondajelor de opinie au explicat pentru "Romania libera" ca situatia surprinsa de Inscop poate servi ca baza de plecare intr-o analiza cu privire la oportunitatea declansarii anticipatelor, dar ca cifrele ar trebui privite, cel putin momentan, cu circumspectie. In cazul primului, este vorba de faptul ca multi romani spun, chestionati dupa scrutin, ca au fost la vot (desi nu au facut-o) si ca au votat cu in... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro