Dermatolog despre "nebunia" bronzului artificial: "99% dintre cancerele de piele sunt cauzate de excesul de ultraviolete"

Dermatolog despre

"Bronzul" nu este altceva decat o secretie de melanina, hormonul raspunzator de pielea inchisa, ca raspuns la agresiunea asupra tegumentului a razelor UV. Cu toate ca pe piata gasim o multime de creme de protectie inainte si dupa expunerea la soare sau la ultravioletele de solar, medicii sustin ca nu este de ajuns, iar cel mai bine ar fi sa renuntam la bronzul artificial.

acum 93 luni (8 Mar 2016)

"Bronzul" nu este altceva decat o secretie de melanina, hormonul raspunzator de pielea inchisa, ca raspuns la agresiunea asupra tegumentului a razelor UV. Cele mai multe dintre tinere prefera sa se bronzeze la solar pentru ca este mai rapid si mai placut, cu toate ca medicii au subliniat nu o data, ci in repetate randuri riscurile la care se expun transformand vizita la solar intr-un obicei saptamanal, daca nu zilnic.

Mai grav este faptul ca bolile de piele provocate in urma expunerii repetate la ultraviolete nu isi fac aparitia imediat, astfel ca nu observam efectele decat dupa mai multe sedinte, insa pielea imbatraneste fara sa ne dam seama. Printre recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru utilizarea solarului au fost urmatoarele: interzicerea accesului minorilor in saloanele de bronzat, obligativitatea purtarii ochelarilor de protectie, dar si accesul limitat pentru persoanele cu mai multe alunite, iar in cazul in care acestea doresc sa se bronzeze sa fie nevoite sa semneze un formular de consimtamant.

Cu toate ca pe piata gasim o multime de creme de protectie inainte si dupa expunerea la soare sau la ultravioletele de solar, medicii sustin ca nu este de ajuns, iar cel mai bine ar fi sa renuntam la bronzul artificial. Eu, ca dermatolog, le intreb pe tinere de ce sa stam la plaja, de ce sa ne bronzam zilnic? Va mai spun ceva, pielea are nevoie doar de 15 minute maxim de expunere la radiatii ultraviolete naturale, deci nu vorbim de solar", explica medicul dermatolog Marcel Nichita.

Sfaturi pentru bronzul la solar

Daca nu doriti sa renuntati la acest obicei, medicii recomanda sa va luati macar masurile minime de protectie. Bronzatul la solar trebuie sa se faca gradual, cu pauze intre sedinte si folosind neaparat o crema de protectie inainte de solar si o crema de hidratare dupa solar. In functie de tipul de piele se folosesc creme cu factor de protectie ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro