Deputatul Miron Ignat, declaratii jignitoare in presa rusa: "Romanii se spala in troaca!"

Deputatul Miron Ignat, reprezentantul comunitatii rusilor lipoveni in Parlament, a acordat, saptamana trecuta, un interviu amplu agentiei de presa ruse TASS despre situatia minoritatii pe care o reprezinta la nivel politic. "In satele lipovene nu este nicio curte fara baie" Interviul incepe pe un ton calm, cu o intrebare din partea jurnalistului TASS despre originea cuvantului "lipovean", ca apoi sa ia o turnura brusca inspre acuzatii si etichetari la adresa romanilor ca popor si a statului. Dupa doua saptamani de la 22 iunie 1941, cand Germania si Romania au atacat URSS, locuitorii satelor de la frontiera au fugit in interiorul tarii si au putut reveni abia dupa jumatate de an.

acum 27 luni (21 May 2017)

Deputatul Miron Ignat, reprezentantul comunitatii rusilor lipoveni in Parlament, a acordat, saptamana trecuta, un interviu amplu agentiei de presa ruse TASS despre situatia minoritatii pe care o reprezinta la nivel politic. Deputatul nu s-a sfiit sa faca remarci dure cu privire la igiena poporului roman comparativ cu cea a lipovenilor, la relatia minoritatii lipovene cu autoritatile romane, acuzand Romania de discriminare in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, dar si in prezent.

"In satele lipovene nu este nicio curte fara baie"

Interviul incepe pe un ton calm, cu o intrebare din partea jurnalistului TASS despre originea cuvantului "lipovean", ca apoi sa ia o turnura brusca inspre acuzatii si etichetari la adresa romanilor ca popor si a statului.

Deputatul continua si se lanseaza in acuzatii grave la adresa autoritatilor romane din perioada interbelica si mai ales din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. "Cand eram mic, in satul meu erau doar 5-6 familii de romani - politistul, directorul scolii si inca cativa. Parintii mi-au spus ca, pe timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, lipovenii erau tratati rau si considerati spioni sovietici. Dupa doua saptamani de la 22 iunie 1941, cand Germania si Romania au atacat URSS, locuitorii satelor de la frontiera au fugit in interiorul tarii si au putut reveni abia dupa jumatate de an. Satul meu era inconjurat de jandarmi, apoi cordonul (n.r.- de jandarmi) l-au inlaturat, dar acestia au ramas in sat".

Miron Ignat considera ca statul roman discrimineaza in continuare lipovenii si sustine ca, la ultimul recensamant, numerele au fost intentionat inregistrate gresit. "Conform datelor noastre, sunt circa 107-110 mii de lipoveni in Romania, dar datele oficiale sustin ca sunt doar 37 de mii.

Deputatul termina interviul cu un indemn pentru Romania si Rusia sa-si intareasca relatiile, in ciuda sanctiunilo... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro