Deputatii juristi stabilesc azi cate zile li se scad din pedeapsa scriitorilor din puscarii. PSD si UDMR sustin "operele stiintifice" scrise dupa gratii

Deputatii juristi stabilesc azi cate zile li se scad din pedeapsa scriitorilor din puscarii. PSD si UDMR sustin

Pana anul trecut, un detinut primea o reducere de 30 de zile pentru fiecare "lucrare stiintifica" scrisa dupa gratii, desi "lucrare stiintifica" e foarte mult spus pentru creatiile din penitenciare. Guvernul Ciolos a curmat impostura printr-o ordonanta de urgenta ( 24/2016): in loc de 30 de zile in minus pentru fiecare carte scrisa dupa gratii, Ciolos a decis ca pedepsele "savantilor" din puscarii sa fie reduse cu doar 20 de zile, indiferent de numarul cartilor scrise.

acum 87 luni (28 Mar 2017)

Pana anul trecut, un detinut primea o reducere de 30 de zile pentru fiecare "lucrare stiintifica" scrisa dupa gratii, desi "lucrare stiintifica" e foarte mult spus pentru creatiile din penitenciare.

Guvernul Ciolos a curmat impostura printr-o ordonanta de urgenta ( 24/2016): in loc de 30 de zile in minus pentru fiecare carte scrisa dupa gratii, Ciolos a decis ca pedepsele "savantilor" din puscarii sa fie reduse cu doar 20 de zile, indiferent de numarul cartilor scrise. OUG a intrat imediat in vigoare - deci a taiat din elanul scriitorilor- insa, ca orice ordonanta de urgenta, si OUG 24/2016 a fost trimisa la Parlament pentru a fi adoptata, modificata sau respinsa printr-o lege.

In decembrie anul trecut, OUG 24/2016 a trecut prin Senat in forma adoptata de Guvernul Ciolos, iar la inceputul lunii martie a ajuns in Comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor, unde a suferit modificari radicale. Spre exemplu, in Comisia de Invatamant, cardasia PSD-UDMR a modificat ordonanta de urgenta in favoarea scriitorilor din puscarii.

Deputatul UDMR Szabo Odon a propus ca scriitorii de dupa gratii sa primeasca 20 de zile reducere pentru fiecare carte scrisa.

Amendamentul a fost adoptat de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, iar ordonanta de urgenta a fost trimisa mai departe in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, unde urmeaza sa fie dezbatuta azi.

Trei zile scazute din pedeapsa

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor va dezbate azi si proiectul privind reducerea pedepsei cu trei zile pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare. Proiectul a fost initiat de fostul ministru al justitiei Raluca Pruna si a fost deja adoptat de Senat.

In proiect se precizeaza ca se considera spatiu necorespunzator de detentie acela care este mai mic sau egal cu 3 mp/detinut si se calculeaza prin impartirea suprafetei tot... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro