Deputatii decid azi daca banii negri din campania electorala pot fi confiscati. Mai multe ONG-uri cer respingerea legii initiate de Iordache

Deputatii decid azi daca banii negri din campania electorala pot fi confiscati. Mai multe ONG-uri cer respingerea legii initiate de Iordache

Deputatul PSD Florin Iordache a depus o serie de amendamente la un proiect de lege de modificare a Legii finantarii partidelor politice prin care se abroga prevederea potrivit careia contributiile care depasesc plafoanele legale pentru campaniile electorale sunt confiscate si cea care impune contravenientilor sa verse la buget sumele care au facut obiectul contraventiilor la Legea finantarii partidelor. Printre semnatari se numara ONG-urile membre ale Campaniei Politica fara Bariere (ActiveWatch, Asociatia, E-Civis, Asociatia Civitas '99, Asociatia Expert Forum, Asociatia Funky Citizens, Asociatia Miscarea Civica, Militia Spirituala, Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni, Asociatia Romania Vie, Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale - CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publica - CeRe, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul pentru Studii de Dezvoltare si Cooperare Internationala, Comunitatea Uniti Salvam), Centrul pentru Inovare Publica si Centrul pentru Studiul Democratiei.

acum 45 luni (11 Apr 2017)

Deputatul PSD Florin Iordache a depus o serie de amendamente la un proiect de lege de modificare a Legii finantarii partidelor politice prin care se abroga prevederea potrivit careia contributiile care depasesc plafoanele legale pentru campaniile electorale sunt confiscate si cea care impune contravenientilor sa verse la buget sumele care au facut obiectul contraventiilor la Legea finantarii partidelor. In cadrul dezbaterilor din comisie, deputatul Florin Iordache a depus o serie de amendamente care vizeaza nu doar finantarea organizatiilor minoritatilor nationale, ci a tuturor partidelor politice, amendamentele fiind adoptate de catre comisie.

Cel mai important dintre ele consta in abrogarea alineatului 13 al articolului 28 al Legii finantarii care stipula ca sumele care depasesc plafoanele institute de lege pentru finantarea campaniilor se confisca si se fac venit la bugetul de stat.

"La initiativa deputatului Florin Iordache, vicepresedinte al Camerei Deputatilor, comisia a admis o serie de amendamente care abroga sanctiunea confiscarii sumelor obtinute si utilizate ilegal de partide in campania electorala. Articolul 28 face referire la modul in care se pot strange si cheltui contributiile pentru campania electorala, precum si limitele acestora", arata ONG-urile semnatare intr-un comunicat de presa.

Organizatiile spun ca, prin amendamentele aduse legii, contributiile pentru campania electorala care nu respecta prevederile articolului 28 nu se mai confisca si, deci, nu mai devin venit la bugetul de stat, disparand caracterul disuasiv al sanctiunii. Mai mult, spun ONG-urile, acest lucru este intarit si de articolul 53, care confirma faptul ca sumele obtinute ilegal nu se mai confisca.

"Se elimina practic cea mai importanta sanctiune, si anume confiscarea sumelor nelegal obtinute de catre partide si candidati fara respectarea legislatiei. Amenda in sine nu este o acti... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro