Depresia si bolile mintale, tema de anul acesta pentru Ziua Mondiala a Sanatatii, marcata pe 7 aprilie

Depresia si bolile mintale, tema de anul acesta pentru Ziua Mondiala a Sanatatii, marcata pe 7 aprilie

Depresia este o afectiune care, de cele mai multe ori, este ascunsa, negata si de aceea insuficient diagnosticata si tratata, afirma reprezentantii breslei medicale. 300 de milioane de persoane sufera de depresie Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de depresie, reprezentand 4,4% din populatia globului. Activitatea terapeutica in cadrul grupurilor de suport pentru pacienti si familiile lor ofera acestora sfaturi si informatii de la persoane care au trecut prin situatii asemanatoare, reducerea stresului, depresiei si anxietatii, dezvoltarea unei viziuni mai clare despre pasii de urmat, compararea unor informatii despre resurse, cum ar fi doctori, clinici, tipuri de tratamente si optiuni alternative, pana la invatarea autohipnozei pentru gestionarea durerii, psiho-terapia prin relaxare.

acum 50 luni (6 Apr 2017)

Depresia este o afectiune care, de cele mai multe ori, este ascunsa, negata si de aceea insuficient diagnosticata si tratata, afirma reprezentantii breslei medicale. Din nefericire, depresia creste riscul tulburarilor de anxietate, al consumului de medicamente sau alte substante, dar si al unor boli precum diabet si boli de inima. De aceea, este foarte important sa reusim sa comunicam atunci cand apare depresia sau sa comunicam cu cei care au o astfel de suferinta", se arata intr-un comunicat CMR.

Medicii spun ca este esentiala depistarea persoanelor cu risc de depresie. "Sa-i ajutam pe cei depresivi, sa le fim aproape, sa le dam o mana de ajutor, sa-i indrumam spre medic, sa nu ii izolam, sa nu ii marginalizam'", este indemnul presedintelelui CMR, Gheorghe Borcean. Cu un echilibru instabil, are nevoie in primul rand de un profesionist, de servicii medicale de calitate. De aceea va indemnam sa mergeti la medic si sa-i urmati sfaturile.

Un tratament adecvat si suportul celor din jur pot preveni episoadele recurente, deoarece majoritatea persoanelor cu depresie au avut cel putin un episod de depresie inainte.

300 de milioane de persoane sufera de depresie

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 300 de milioane de oameni din intreaga lume sunt afectati de depresie, reprezentand 4,4% din populatia globului.

In Romania, incidenta acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual. Depresia este o tulburare comuna in randul pacientilor diagnosticati cu cancer, fiind de 2 - 3 ori mai frecventa decat la populatia generala. Conform statisticilor, cel putin 1 pacient din 4 este atins de aceasta afectiune in timpul tratamentului pentru cancer.

Problematica psihologica a pacientului oncologic este determinata de numerosi factori, de la socul diagnosticului, procesul intelegerii partii medicale, ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro