Depresia recidiveaza in 50% din cazuri. Cum prevenim reaparitia ei

Depresia recidiveaza in 50% din cazuri. Cum prevenim reaparitia ei

Este recomandata realizarea unui plan de preventie care sa contina, punctual, urmatoarele elemente: o Evenimente sau situatii care au cauzat recidiva in trecut o Simptome sau manifestari care preced instalarea depresiei o Lucruri care ma ajuta atunci cand observ posibila aparitie a unui nou episod depresiv o Oameni care ma ajuta si modul in care ma ajuta o Oameni pe care vreau sa ii contactez in caz de urgenta o Modalitati prin care este redus impactul episodului depresiv o Metode de tratament (psihoterapie sau medicamentos) care m-au ajutat in trecut.

acum 74 luni (20 Dec 2014)

Potrivit Asociatiei Americane de Psihiatrie, aproximativ 50% dintre oamenii care au trecut printr-un episod major de depresie vor recidiva, riscurile crescand considerabil in cazul in care au avut mai mult de un astfel de episod.

Exista o serie de factori care duc la reinstalarea depresiei. Fie ca vorbim de neprezentarea la consultatie periodica la medic ori la sedintele de terapie sau de incetarea tratamentului medicamentos, incheierea prematura a terapiei poate conduce la persistenta unor simptome (asa-numitele simptome reziduale) sau la reaparitia dupa o perioada mai scurta sau mai lunga de timp a manifestarilor depresiei.

De foarte multe ori, persoanele afectate de depresie obisnuiesc sa se gandeasca destul de mult asupra partilor negative din viata personala, acesta fiind un alt factor care poate duce la reaparitia simptomelor depresive. Indivizii care sufera de depresie au tendinta de a ramane blocati in presupusele lor defecte, esecuri sau evenimente mai putin placute din viata. O gandire de acest fel, negativist, nu va face decat sa sporeasca riscurile de reinstalare a depresiei la aceste persoane, informeaza depresiv.ro.

Persoanele care au trecut printr-unul sau mai multe episode depresive trebuie sa invete sa recunoasca semnele timpurii de avertizare ale acestei tulburari. Nimanui nu-i face placere sa-si aminteasca perioadele grele prin care a trecut, insa odata depasite aceste momente, ele trebuie sa ramana drept puncte de reper pentru persoana afectata, care va trebui sa-si aminteasca cum a progresat, ce a facut pentru a schimba comportamentul sau depresiv si care sunt lucrurile, aspectele care l-au ajutat in mod particular.

Printre primele manifestari care anunta iminenta unui episod depresiv includem:

o tulburarile somnului

o pierderea apetitului

o aparitia unei stari de oboseala

o lipsa placerii de a socializa

o iritabilitatea si anxietatea

o durerile ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro