Depresia, boala secolului XXI. Nu da simptome clare la inceput si impinge la sinucidere daca nu este tratata

Depresia, boala secolului XXI. Nu da simptome clare la inceput si impinge la sinucidere daca nu este tratata

Atentie la simtomele ei Depresia are simptome destul de subtile si de aceea este de multe ori ignorata. Depresia da si simtomele fizice, de la dureri de cap si ameteli, la stari accentuate de oboseala si tulburari de metabolism (pierdere in greutate fara motiv). Cel mai des ei sunt afectati de dezamagirile in dragoste inerente varstei, dar si de esecurile de la scoala sau examene. Este nevoie ca bolnavul sa isi schimbe modul de viata, sa iasa la plimbare si sa isi ocupe timpul cu tot felul de activitati, sa evite singuratatea si sa fie mereu in preajma altor oameni", mai spune Victor Petrescu, psihiatru.

acum 106 luni (14 Jun 2015)

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 350 de milioane de oameni sufera de depresie. Statisticile arata ca dintr-un million de persoane cate se sinucid intr-un an, cam 40% sufereau de depresie. Boala afecteaza grav tinerii care sunt mai predispusi sa cedeze in fata problemelor, dar si femeile (statisticile arata ca depresia afecteaza de doua ori mai multe femei decat barbati). Stresul, problemele financiare sau chiar cele de sanatate pot duce la depresie. In formele ei mai usoare, poate fi suficient si sfatul unui psiholog, dar este dovedit ca depresia care persista peste ani are nevoie de tratament medicamentos. Altii accentueaza problema, practic exagereaza consecintele ei si atunci par sa nu mai gaseasca nicio solutie", spune Victor Petrescu, psihiatru.

Atentie la simtomele ei

Depresia are simptome destul de subtile si de aceea este de multe ori ignorata. Daca o persoana este trista in fiecare zi timp de mai multe saptamani sau o luna, se izoleaza sau nu mai vorbeste cu prietenii, atunci depresia nu trebuie neglijata. In timp, persoana afectata de boala nu mai gaseste placere in absolut nimic, nu mai face niciuna dintre activitatile pe care le facea inainte, plange fara motiv sau este obosita non-stop. Depresia da si simtomele fizice, de la dureri de cap si ameteli, la stari accentuate de oboseala si tulburari de metabolism (pierdere in greutate fara motiv). Ne miram de multe ori cand auzim ca o persoana bogata si cu familie s-a sinucis si ne intrebam ce motiv a avut, ca le avea pe toate? Acel om se simtea extrem de vinovat ca desi are tot ce ii trebuie el nu era fericit. Persoanele care sufera de depresie au mereu o stare de tristete accentuata, sunt letargice, practic nu au chef sa faca nimic. Se izoleaza de restul lumii si stau mai mereu in casa. Daca aveti rude sau prieteni la care observati aceste simptome si un comportament schimbat este bine sa le ajutati, sa le convingeti sa mearga la medic", explica Victor Petrescu, psihiatru.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro