Depopularea rapida, marea provocare a Balcanilor: emigrare in masa pe timp de pace

Depopularea rapida, marea provocare a Balcanilor: emigrare in masa pe timp de pace

Kosovo, emigrare in masa pe timp de pace Mai tanarul si mai micul stat vecin Kosovo este si mai afectat de migratie. Suntem, prin urmare, intr-o situatie in care toata lumea castiga , Bedrit Xhafa, directorul unei agentii de plasare a fortei de munca Cei refuzati nu renunta. Ei incearca sa-si gaseasca norocul pe piata neagra de pe internet, unde un contract de munca pentru Germania ajunge la cateva mii de euro.

acum 31 luni (4 Jul 2017)

Migratia nu este o noutate pentru Balcani. Acest fenomen este atat de vechi in aceasta regiune mereu agitata din sud-estul Europei incat a devenit o traditie. Insa destramarea Iugoslaviei si razboaiele izbucnite pe ruinele fostului stat al slavilor de sud l-au intetit. Instabilitatea si lipsa oportunitatilor i-au indreptat pe multi balcanici spre tari din Occident, in special spre Germania, Franta si Elvetia. Aflati in cautare de gastarbeiteri (muncitori invitati, n.

Zonele rurale din Macedonia o resimt din plin. Aici nu mai gasesti un loc de munca", spune, vizibil resemnat, Marinko pentru jurnalistii "Le Temps". Dupa ani buni de lucru in mina, Marinko a iesit la pensie si acum urmareste cum satul sau de munte ramane fara ultimii tineri. Mostita, situat in apropiere de oraselul industrial Makedonska Kamenita, in estul Macedoniei, la granita cu Bulgaria, numara cu greu 500 de suflete. Majoritatea caselor de aici au ramas goale, oamenii preferand sa-si gaseasca rostul in alte parti. Autoritatile de la Skopje au vrut la un moment dat sa dispuna de cifre exacte si au propus organizarea unui recensamant. Dar s-au lovit de impotrivirea minoritatii albaneze, care au conditionat tinerea acestuia doar vara, cand multi dintre tinerii ei plecati peste hotare sa-si asigure bunastarea se intorc acasa sa-si recapete fortele. Cand si-a declarat independenta, in 1991, Macedonia avea 2 milioane de locuitori. Kosovo, emigrare in masa pe timp de pace

Mai tanarul si mai micul stat vecin Kosovo este si mai afectat de migratie. Potrivit unor date, intre 100.000 si 150.000 de kosovari si-au parasit tara in perioada noiembrie 2014 - februarie 2015, adica peste 5% din populatia totala. Daca odinioara kosovarii erau izgoniti din propriile case din cauza razboiului, acum pleaca din cauza somajului. Destinatia favorita este Germania, iar agentiile de plasare a fortei de munca sunt asaltate.

Guvernul german este in c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro