"Dependenta e rea, indiferent daca narcoticul este alcoolul, morfina sau idealismul". Citatul lui Jung, explicat de psihologi

Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale (DSM-IV) arata cand poate fi pus diagnosticul de dependenta: "Un pattern dezadaptativ de consum al unei substante ducand la o deteriorare sau suferinta semnificativa clinic care poate surveni oricand intr-o perioada de 1 an, manifestata prin trei sau mai multe simptome". Unul dintre criteriile de diagnosticare a dependentei, legat de toleranta, se refera la necesitatea cresterii considerabile a cantitatilor de substanta pentru a ajunge la efectul dorit , dar si la diminuarea semnificativa a efectului la consumul continuu al aceleiasi cantitati de substanta.

acum 36 luni (12 Jun 2017)

Iata cum explica un psiholog afirmatia lui Jung, potrivit careia " Orice forma de dependenta este rea, indiferent daca narcoticul este alcoolul, morfina sau idealismul". Specialistul explica si cum, dominati ne nelinisti si nevoi neimplinite, ajungem sa dezvoltam dependentele de care vorbea Jung.

"Traim intr-o lume atat de nelinistita, incat simtim parca nevoia din ce in ce mai mult sa cautam linistea in lucrurile care ne sunt interzise. Pentru unii dintre noi, mai devreme sau mai tarziu, o singura problema considerata a fi de nedepasit sau prea greu de acceptat, poate sa ne impinga in teribila prapastie a dependentelor, din care foarte greu se iese la suprafata", mai spune specialistul.

Manualul de Diagnostic si Statistica a Tulburarilor Mentale (DSM-IV) arata cand poate fi pus diagnosticul de dependenta: "Un pattern dezadaptativ de consum al unei substante ducand la o deteriorare sau suferinta semnificativa clinic care poate surveni oricand intr-o perioada de 1 an, manifestata prin trei sau mai multe simptome". Unul dintre criteriile de diagnosticare a dependentei, legat de toleranta, se refera la necesitatea cresterii considerabile a cantitatilor de substanta pentru a ajunge la efectul dorit , dar si la diminuarea semnificativa a efectului la consumul continuu al aceleiasi cantitati de substanta. Apoi, substanta este luata adesea in cantitati mai mari sau in decursul unei perioade mai lungi decat se intentiona, iar eforturile de a inceta sau de a controla consumul de subtanta nu dau rezultate si apare sevrajul. Desi definitia se refera la dependenta provocata de consumul de substante, ea poate fi extrapolata si la idealism, ca prioritate a idealurilor, principiilor, valorilor si scopurilor puse mai presus de realitatile concrete. Indiferent daca obiectul dependentei este alcoolul, ciocolata, cocaina, morfina sau idealismul, asa cum spune si Carl Jung, dependenta ramane elemental comun si isi manifesta cele mai urate fatete, in fiecare moment din viat... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro