Dependent de tigari si de cersit la doar 12 ani: "Fumez un pachet de tigari pe zi. Daca nu am tigari, fumez penale"

Dependent de tigari si de cersit la doar 12 ani:

"Vreau la parintii mei" Ionut a fost abandonat de parinti si de la un an si jumatate a fost dat in plasament la o familie din mediul rural. Acestea au fost motivele pentru care specialistii de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui au decis sa-l mute in Centrul de Recuperare si Reabilitare pentru Copii, noua denumire a fostului centrul pentru delincventa juvenila. Fetita cu IQ de 120 care invata printre gandaci si mucegai Concediu de adaptare de pana la doi ani pentru familiile care adopta copii Legea adoptiei va fi modificata

acum 110 luni (8 Oct 2014)

Este vorba despre un baiat de doar 12 ani, internat in Centrul de delincventa juvenila din Barlad, aparent un copil ca toti ceilalti. In rucsac ascunde, printre manuale si caiete, "hainele de serviciu". Le imbraca atunci cand vrea sa faca rost de bani, constient ca va starni mila unui trecator si, cu suma obtinuta, isi va putea astampara pofta de nicotina.

Ionut este unul din cei 20 de tineri internati la Centrul de recuperare si reabilitare pentru copii, din cadrul Complexului de servicii comunitare numarul 2 Barlad. Este un centru rezervat copiilor delincventi si celor cu tulburari de comportament.

"Primeste de la centru haine, rechizite, mancare si 28 de lei pe luna. Noi am considera ca am reusit sa-l salvam daca ar termina scoala", a explicat, pentru "Adevarul", Esmeralda Bigu, sefa Centrului de servicii comunitare numarul 2.

"Cand nu am tigari, fumez penale"

"Fumez de cand aveam cinci ani si jumatate. Le furam tigari din pachet, ma ascundeam de ei si fumam. Daca nu am bani de tigari, fumez ", povesteste Ionut, rusinat. Culege chistoace, scutura tutunul care a mai ramas, apoi face tigarete invelite in hartie de ziar sau foita luata din interiorul pachetului de Pall Mall. "Numai foita de la Pall Mall arde cum trebuie, nu e buna foita de la alte tigari", mai spune baiatul.

Cati bani castiga

Copilul si-a facut propria strategie pentru a impresiona oamenii cu dare de mana. Isi pune pe el hainele saracacioase pe care le ascunde de asistentii sociali care il au in grija si, politicos si sfios, abordeaza lumea pe strada. In discursul sau impleteste minciuna cu adevarul si cei mai multi trecatori sunt impresionati de povestea lui: "Buna ziua, daca nu va deranjez, sunt de la orfelinat. Va rog sa-mi dati ceva de munca, sa castig bani de mancare".

Reuseste, astfel, sa faca rost de banii necesari pentru tigari. I-a luat pe toti si i-a dus in parcul de distractii. A doua zi nu mai avea bani de tigari... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro