Denisa Comanescu, director general Humanitas Fiction: "Cand dau peste un roman ?excelent, timpul sta in loc"

E o editura care publica in jur de 45-50 de titluri noi pe an si cam tot atatea prelungiri de tiraj si reeditari. Evgheni Vodolazkin, care a scris capodopera "Laur", dar si "Aviatorul", alaturi de marea scriitoare Ludmila Ulitkaia, autoarea romanelor "Imago" si "Medeea si copiii ei", pe de o parte, si Jonathan Safran Foer, caruia i-am publicat recent magnificul roman "Iata-ma", si fosta lui sotie, scriitoarea Nicole Krauss, autoarea impresionantului roman "Istoria iubirii", pe de alta. In topul celor mai bine vandute 10 titluri din Humanitas Fiction pe 10 ani figureaza pe pozitii consecutive "Maestrul si Margareta", de Mihail Bulgakov (un clasic al modernitatii), si volumul de povestiri al lui Eric-Emmanuel Schmitt "Cea mai frumoasa carte din lume", scris in secolul XXI.

acum 83 luni (8 Jul 2017)

Saptamana aceasta, Editura Humanitas Fiction implineste 10 ani de existenta. Peste 550 de titluri au fost publicate in acest timp, oferindu-ne spre lectura scrieri din cele mai diverse, apartinand unor autori clasici sau contemporani cu noi.

Cum au fost alese aceste titluri spre a ne fi oferite lecturi interesante, emotionante, ce prefera cititorii romani, ce titluri au fost in top ne spune directorul general al Editurii Humanitas Fiction, Denisa Comanescu, cea care este responsabila cu aducerea lor pe piata de carte romaneasca.

RL: Au trecut 10 ani de cand ai pornit pe drumul Humanitas Fiction si, din cate stiu, 11 ani ai colectiei "Raftul Denisei". In februarie 2006 am venit la Editura Humanitas ca director pentru literatura straina, departamentul pe care il conduceam primind numele de Humanitas Fiction. In ultima decada a lunii mai 2006 am lansat, cu sapte titluri deodata, colectia care, purtandu-mi numele, a devenit prima colectie de literatura personalizata. E o editura care publica in jur de 45-50 de titluri noi pe an si cam tot atatea prelungiri de tiraj si reeditari. Dispune de un corp redactional minim, externalizand o parte din redactarea si corectarea titlurilor in pregatire. In ciuda acestui fapt, detine un portofoliu bogat, in care clasicii secolului XX si XXI se intalnesc cu tinerii scriitori straini aflati pe val, iar modernitatea si realitatea acuta isi raspund armonios. Are backlist serios, titlurile semnificative din vechile colectii ale editurii Humanitas "Raftul intai" si "Cartea de pe noptiera".

Sigur, "Belcanto" de Ann Patchett, un roman minunat despre o soprana care canta la o soarea cu diplomati, in timp ce teroristii asediau ambasada respectiva. Si cat de dificil este ca din noianul de titluri aparute sa selectezi cateva? Eu sunt un "cititor profesionalist", stiu sa aleg carti de literatura universala dupa ce le-am parcurs in graba sau pe indelete. Chiar intarzierea cu care raspund intrebarilor tale tine de o ca... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro