Demolarile de ieri si azi: Trista poveste a Halei Matache si bulevardul care nu duce nicaieri | DEZBATERE
Inconjurata de terenuri virane Au trecut peste 5 ani de la demolarea halei, iar Piata Matache este inconjurata si acum de terenuri virane, gunoaie si darapanaturi. O ancheta realizata de "Romania libera" a demonstrat ca trei sferturi din oamenii chestionati - si multi erau chiar din imprejurimi - au raspuns ca astfel vor scapa de o anumita populatie din zona si de gunoaie. Stil turcesc autentic In "avantul revolutionar" de atunci a fost demolata la fel de rapid si o casa din preajma halei si a pietei, care era la distanta apreciabila de carosabil si deci nu ar fi impiedicat cu absolut nimic realizarea bulevardului. Chiar daca nu era o cladire de patrimoniu (oare?) si nu avea statura Halei Unirii - structura metalica dupa modelul Halelor din Paris, dar mai mare, cea mai mare constructie din Bucuresti la data realizarii, demolata de Ceausescu -, Hala Matache reprezenta ceva (Matache Macelaru este chiar un brand), avea o arhitectura interesanta si, mai presus de toate, era functionala si avea instalatii bune, s-ar putea zice incomparabil cu halele actuale din piata.
De altfel demolarile s-au extins si in afara zonei alese pentru sistematizare, iar modelul a fost preluat si in alte orase. Au fost demolate mii de case, au disparut strazi intregi cu farmec deosebit, au fost distruse Dealul Spirii, cartierul Uranus, zona Dudesti, zona Udricani, zona Pietei Unirii, zona Sfanta Vineri, Calea Rahovei, podurile de pe Dambovita, biserici au fost daramate sau mutate, colina Mihai Voda a fost pur si simplu rasa. In locul caselor vechi, unele construite foarte interesant in panta, si al strazilor inguste, pavate cu piatra cubica, au aparut cartiere de blocuri inalte. Si acum imi staruie amintirea Schitului Maicilor - un colt de rai in mijlocul orasului -, salvat in extremis, dar ramanand doar o bisericuta intre blocuri, precum si o superba casa turceasca pe strada Cazarmii, locuinta familiei Pittis.
"Traditia" continua
Iata ce spune Radu Merica, director general RER -(Recuperare Ecologica si Reciclare), reprezentant al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane: "Avem o mare apetenta pentru -demolare, suntem adevarati exper-ti in acest domeniu, dar mai putin in constructii". Loredana Bruma,coordonatoare proiect "Case care plang": Cadrul juridic pentru protectia patrimoniului trebuie actualizat
Tara noastra a trecut prin multe in ultimii ani, privatizarile haotice de la inceputul anilor ’90, boom-ul economic de la inceputul anilor 2000, integrarea in Uniunea Europeana, criza economica din 2008.
Este usor sa apreciem "casele vechi" pentru ca suntem suficient de departe de contextul lor istoric, suntem detasati emotional si putem avea o privire critica obiectiva.
Inceputul acestui secol XXI este puternic marcat de o importanta criza de mediu. Cautam sa lucram cu cat mai multe resurse locale, alegem producatori/furnizori care au o anumita verticalitate etica, ne punem problema diminuarii deseurilor, consumului energetic sau al apei, colaboram cu specialisti responsabili si care au o viziu... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro