Demisia lui Gabriel Oprea din Senat este un aparent pas inapoi. Fostul ministru de Interne ramane cu imunitatea intacta. Ce ar fi trebuit sa faca daca voia sa fie anchetat in cazul Gigina

Gabriel Oprea a anuntat ca va demisiona din Senat, pe fondul manifestatiilor de strada generate de refuzul Senatului de a accepta urmarirea sa penala. Declaratii politice pe aceasta tema s-au inmultit, liderul PSD, Liviu Dragnea, anuntand ca sustine demersul, insa Regulamentul Senatului (Articolul 139) e destul de clar atunci cand vine vorba de reluarea votului: "Votul poate fi contestat numai de liderul unui grup parlamentar, imediat dupa anuntarea rezultatului votului de catre presedintele Senatului. Contestatia poate fi sustinuta de un singur vorbitor, intr-un interval de timp rezonabil si, in caz de opozitie, poate lua cuvantul, intr-un interval de timp egal, de asemenea, un singur vorbitor din partea fiecarui grup parlamentar.

acum 76 luni (26 Sep 2016)

Gabriel Oprea a anuntat ca va demisiona din Senat, pe fondul manifestatiilor de strada generate de refuzul Senatului de a accepta urmarirea sa penala. Fie solicita Senatului sa voteze urmarirea penala, fie demisiona din Senat inainte de vot, astfel incat cererea de urmarire penala sa fie trimisa la Palatul Cotroceni si aprobata.

Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea a anuntat, pe pagina sa de Facebook, ca va demisiona din Senatul Romaniei saptamana viitoare.

Insa, demisia lui Gabriel Oprea din Senat nu atrage automat urmarirea sa penala in dosarul mortii politistului Bogdan Gigina, in care Oprea este acuzat de ucidere din culpa.

Atentie, insa, noua cerere trebuie sa contina probe noi, nu se poate retrimite aceeasi cerere, respinsa de Senatul Romaniei, afirma surse de la Curtea Constitutionala (CCR). Si aceasta pentru ca o decizie mai veche a CCR (270/2008) stabileste ca procurorii au nevoie de aprobare pentru urmarirea penala si in cazul fostilor membri ai Guvernului, la fel ca in cazul ministrilor in functie. Cu alte cuvinte, procedura care presupune aprobarea urmaririi penale este legata de calitatea lui Oprea de fost ministru, si nu de calitatea lui de fost senator. Astfel, procedura de urmarire penala reglementata de Legea raspunderii ministeriale se aplica si in cazul fostilor membri ai Cabinetului.

Este adevarat ca, pana acum, presedintele Klaus Iohannis a aprobat toate cererile procurorilor de urmarire penala, dar acum, nu este clar daca procurorii vor avea sau nu o baza pentru a solicita aceasta aprobare. Cu alte cuvinte, votul din Senat, impotriva urmaririi penale a lui Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpa in cazul Gigina, va produce efecte chiar dupa demisia lui Oprea. Fie solicita Senatului sa voteze urmarirea penala, fie demisiona din Senat inainte de vot, astfel incat cererea de urmarire penala sa fie trimisa la Palatul Cotroceni si aprobata.

O alta solicitare fara efect

Inainte de a-si anun... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro