Deliciu culinar de la bunica. Secretul celor mai bune parjoale moldovenesti: ce pui in compozitie si cat se prajesc

Deliciu culinar de la bunica. Secretul celor mai bune parjoale moldovenesti: ce pui in compozitie si cat se prajesc

"Parjoalele sunt niste "galuste" din carne care ne arata, limpede si maroniu pe alb (caci cu piure sunt mai bune decat orice) ca, daca sudul muntenesc si balcanizat nu ne-ar fi impus, odata cu dialectu-i oficializat, si cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost niciodata bantuiti de ideea falsa ca toate ale gurii ne-au fost mestecate mai intai de osmanlai.

acum 34 luni (28 Feb 2017)

"Parjoalele sunt niste "galuste" din carne care ne arata, limpede si maroniu pe alb (caci cu piure sunt mai bune decat orice) ca, daca sudul muntenesc si balcanizat nu ne-ar fi impus, odata cu dialectu-i oficializat, si cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost niciodata bantuiti de ideea falsa ca toate ale gurii ne-au fost mestecate mai intai de osmanlai.

Cu piure de cartofi si varza murata, parjoalele bucura si satura de sute de ani omenirea daco-latina condimentata cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice. Le stiu de copil prezente in orice vitrina, de la orice cantina sau bufet, in orice varianta (ar fi chiar interesant de urmarit ce numesc azi carciumarii si fastfood-urile parjoala).

Ingrediente:

500 g carne de vitel

500 g ceafa de porc

150 ml lapte

350 g miez de paine alba

2 cepe mari

marar, patrunjel

4 oua

300 g unt

1 cartof

200 g pesmet (la tara se pune malai)

piper, sare

Mod preparare:

o Se toaca carnea.

o Se toaca pedant ceapa, se inmoaie bine in unt, pe foc mic.

o Se ia (cu polonicul!) tocatura, ca parjoala e mare cat palma, se tavaleste prin pesmet, se turteste la 1 cm grosime, se alungeste (trebuie sa arate oval, cam ca o palma de copil).

o Se prajeste in unt incins, in tigaie acoperita pentru a se patrunde bine carnea si ca sa-si ia aromele tuturor ingredientelor, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele parti. Secretul celui mai popular aliment, cat o fierbi si ce pui in ea ca sa iasa delicioasa

Mancare de gutui cu carne, o reteta delicioasa de toamna

Viata grea a taranului din Baraganul interbelic: manca mamaliga, spala rufe la rau si era macinat de tuberculoza ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro