Delicatesa servita acum sute de ani la mesele voievozilor, produsa de o gospodina din Botosani. Cate oua se folosesc

Delicatesa servita acum sute de ani la mesele voievozilor, produsa de o gospodina din Botosani. Cate oua se folosesc

Si asta fiindca se spune ca din aceea perioada la Tocileni gospodinele faceau de sarbatori un tip de cozoac inspirat de un preparat care se servea la mesele celor mai inalte fete boieresti si domnesti. Mai mult decat atat, acest tip de cozonac a ajuns, alaturi de placintele poale-n brau, o alta specialitate de top a moldovencelor de la Tocileni, o adevarata vedeta la toate targurile culinare sau de sarbatori din Romania. Cozonacul de la Botosani, un adevarat brand traditional Vazand succesul obtinut mai ales la Festivalul Painii de la Bucuresti, botosaneanca si-a deschis o mica afacere in domeniul panificatiei si produce cozonaci domnesti, placinte si alte bunatati traditionale din zona Botosaniului. Cozonacul domnesc se serveste, spun gospodinele de la Tocileni, fie cu lapte cald, fie cu un pahar de vin, dar musai natural de la tara.

acum 29 luni (20 Dec 2017)

Satul Tocileni (comuna Stauceni) se afla la numai 10 kilometri de municipiul Botosani si are o istorie milenara. Istoria comunei se leaga cel mai mult insa de domnia lui Stefan cel Mare, dar si a vechilor voievozi ai Moldovei. Si asta fiindca se spune ca din aceea perioada la Tocileni gospodinele faceau de sarbatori un tip de cozoac inspirat de un preparat care se servea la mesele celor mai inalte fete boieresti si domnesti. Cel de la Tocileni insa este un cozonac domnesc si se prepara dupa o reteta veche de cateva secole. Mai mult decat atat, acest tip de cozonac a ajuns, alaturi de placintele poale-n brau, o alta specialitate de top a moldovencelor de la Tocileni, o adevarata vedeta la toate targurile culinare sau de sarbatori din Romania. Datorita vechimii, a autenticitatii si a caracterului de unicat al retetei, cozonacul domnesc produs in special de o gospodina din Tocileni a fost inregistrat de Ministerul Agriculturii ca produs traditional. Cozonacul domnesc de la Tocileni a devenit unul dintre brandurile judetului Botosani si al Moldovei. Atunci acest tip de cozonac era produs pentru curtile domnesti. Una dintre ele se afla in apropierea manastirii de la Popauti, din municipiul Botosani, o ctitorie a lui Stefan cel Mare. Totodata la Botosani erau numeroase curti boieresti insclusiv la Dorohoi, curtea unui vornic al Tarii de Sus, o functie deosebit de importanta. Era de altfel pe cat de delicioasa pe atat de costisitoare. Mai precis reteta de cozonac domnesc se facea cu 40 de oua si umplutura cat cuprinde. Nu se puneau decat 10 albusuri si 40 de galbenusuri. La Tocileni aceasta veche reteta a fost redescoperita de o femeie din sat. Se numeste Gabriela Mateiuc si spune ca reteta a invatat-o de la bunica, iar mai apoi a imbogatit-o mergand din sat in sat pe urmele cozonacului domnesc. Pentru cozonacul domnesc am vizitat sute de gospodarii din zona Botosaniului, de unde am adunat retete traditionale pastrate cu sfintenie. De aceea se si numeste domnesc", spune Ga... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro