Delia Neacsu, fata de la tara admisa la cel mai bun liceu din Romania. Drumul copilei dintr-un sat din Teleorman spre Colegiul "Gheorghe Lazar" din Capitala

Delia Neacsu, fata de la tara admisa la cel mai bun liceu din Romania. Drumul copilei dintr-un sat din Teleorman spre Colegiul

Rata de esec la Evaluarea Nationala a fost anul acesta de 20,64% la nivel national, iar 80% din cei care nu au obtinut media 5 provin din mediul rural. Cu media de admitere la liceu 9,86, ea a reusit sa intre la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Capitala, care anul acesta s-a situat pe primul loc in topul liceelor din tara dupa ultima medie de admitere, alaturi de Colegiul National "Sfantul Sava" tot din Bucuresti (ultima medie la ambele licee a fost 9,65). N-ar fi reusit sa ajunga absolventul care a intrat cu succes la "Lazar", daca la scoala de la tara din Gratia nu ar fi gasit ajutorul de care avea nevoie, de partea cealalta a catedrei.

acum 48 luni (31 Jul 2015)

Rata de esec la Evaluarea Nationala a fost anul acesta de 20,64% la nivel national, iar 80% din cei care nu au obtinut media 5 provin din mediul rural.

ADMISA LA PRIMUL LICEU DIN TARA

Delia Marianina Neacsu este o frumoasa adolescenta de 15 ani din satul Ciurari, comuna Gratia, judetul Teleorman, adica exact judetul cu rata cea mai mica de promovare a Evaluarii Nationale (67%). Ea a absolvit scoala gimnaziala cu media 9,90, iar la examenul de Evaluare Nationala a luat 10 la matematica si 9,70 la limba si literatura romana.

Cu media de admitere la liceu 9,86, ea a reusit sa intre la Colegiul National "Gheorghe Lazar" din Capitala, care anul acesta s-a situat pe primul loc in topul liceelor din tara dupa ultima medie de admitere, alaturi de Colegiul National "Sfantul Sava" tot din Bucuresti (ultima medie la ambele licee a fost 9,65). Sincer, nu ma asteptam sa intru, cu toate ca tot anul am visat la liceul asta si m-am pregatit foarte mult pentru a intra", marturiseste Delia.

PREGATIREA PENTRU ADMITEREA LA "LAZAR"

Delia a fost intotdeauna un copil echilibrat si un elev constiincios. I-a placut sa invete si ceea ce spunea doamna de la scoala era sfant", spune mama Deliei.

Pregatirea serioasa pentru admiterea la liceu a inceput inca din clasa a VII-a, iar recapitularea temeinica a materiei, cu doua luni inainte de examen. Ajungeam acasa, mancam, ma odihneam putin si dupa ora 16.00 pana seara, la 22.00, ma ocupam de teme si de invatat. Am facut meditatie, in ultimul an, de doua ori pe saptamana la matematica si o data la romana. Am muncit mult si sunt mandra de mine", povesteste Delia.

Munca organizata a Deliei pe parcursul celor opt ani de scoala a fost sustinuta de parinti si de profesori. Oameni muncitori de la tara, parintii Deliei n-au cicalit-o sa invete si nici nu i-au ales liceul, pentru ca nu a fost c... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro