Delegatia FMI pleaca, temele nefacute raman. Ce restante au ministerele pentru urmatoarea misiune a Fondului
La sosire, oficialii aveau pe masa restante destul de dificile, ramase dupa misiunea de la inceputul anului, la care s-au adaugat intentiile Guvernului de a schimba Codul Fiscal intr-o maniera riscanta pentru bugetul de stat. Am putea sa nu inchidem reformele Al treilea acord incheiat cu institutiile financiare internationale in 2013, de tip stand-by, in valoare de patru miliarde de euro, expira pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca Romania sa nu incheie toate reformele la care s-a angajat.
Membrii delegatiei venisera aici pentru discutii de nivel tehnic privind reformele prevazute in Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, dar si pentru a dezbate planul de masuri de reforma in economie si celelalte angajamente prevazute in programul cu institutiile financiare internationale.
La sosire, oficialii aveau pe masa restante destul de dificile, ramase dupa misiunea de la inceputul anului, la care s-au adaugat intentiile Guvernului de a schimba Codul Fiscal intr-o maniera riscanta pentru bugetul de stat. Ce solutii erau asteptate
Dintre raspunsurile pe care trebuia sa le dea guvernantii, cel mai dificil era daca poate sau nu bugetul de stat sa suporte reducerile unor taxe, prevazute in noul Cod Fiscal.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, avea ca tema sa-i convinga pe reprezentatii FMI ca noul Cod Fiscal poate fi sustinut de buget si ca Guvernul poate acoperi gaurile provocate de aceste masuri.
Intrebat daca, in urma discutiilor nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal, Guvernul va sacrifica acordul cu FMI sau Codul Fiscal, ministrul a spus ca Guvernul nu sacrifica nimic si ca "trebuie sa faca ceea ce face pentru binele economiei nationale".
La randul sau, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, avea de explicat delegatiei FMI cum ramane cu privatizarea CFR Marfa, in conditiile in care oficialii au cerut de mai multe ori privatizarea unor companii de stat.
La misiunile anterioare ale FMI in Romania, cele doua parti nu au cazut de acord asupra liberalizarii preturilor pe piata gazelor si asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia si Hunedoara. Am putea sa nu inchidem reformele
Al treilea acord incheiat cu institutiile financiare internationale in 2013, de tip stand-by, in valoare de patru miliarde de euro, expira pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca Romania sa nu incheie toate reformele la care s-a angajat.
Reprezentantii Fondul... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro