Deficit de medici pediatri in Romania. Prof. Doina Plesca, decanul Facultatii de Medicina din Bucuresti: "10% din absolventii nostri pleaca in strainatate"

Daca nu luam masuri, situatia va fi dramatica", a declarat, pentru adevarul.ro, profesorul Doina Plesca, decanul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala si managerul Spitalului de Copii Gomoiu din Capitala. Peste 20.000 de doctori au plecat din Romania incepand cu anul 2008, nemultumirea principala fiind legata de nivelul salarial de aici, dar si de conditiile precare din unitatile sanitare de stat.

acum 95 luni (22 Apr 2015)

Desi in fiecare an se scot la concurs un numar de posturi, tot nu sunt suficienti medici pediatri pentru a acoperi golurile care au ramas dupa ce doctorii pediatri au ales sa plece in alte tari. Daca nu luam masuri, situatia va fi dramatica", a declarat, pentru adevarul.ro, profesorul Doina Plesca, decanul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Capitala si managerul Spitalului de Copii Gomoiu din Capitala. "La noi nu exista acel respect vis-a-vis de doctori, respect care se intalneste la tot pasul in lumea civilizata, din care vrem si noi sa facem parte. Tine de mentalitate", a completat profesorul universitar, adaugand ca in Romania ar trebui pus mai mult accent pe educatia sanitara, asa cum procedeaza si alte tari din Uniunea Europeana. In aceasta perioada are loc examenul de specialitate, in Bucuresti este sustinut de 19 rezidenti in pediatrie, care au obligatia sa ia cel putin sapte pentru a promova", a mai spus Doina Plesca, manager al Spitalului de Copii Gomoiu din Capitala.

Examenul de specialitate in pediatrie, sustinut in Bucuresti

Examenul de specialitate s-a sustinut in sase centre universitare, cele cu traditie. In urma examenului de specialitate, medicii rezidenti pot deveni specialisti, adica nu mai sunt supravegheati si au drept de libera practica.

Peste 20.000 de doctori au plecat din Romania incepand cu anul 2008, nemultumirea principala fiind legata de nivelul salarial de aici, dar si de conditiile precare din unitatile sanitare de stat. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro