Decriminalizarea detinerii de droguri pentru consum propriu, o solutie pentru Romania?

Decriminalizarea detinerii de droguri pentru consum propriu, o solutie pentru Romania?

> Azi, 26 iunie, este ziua internationala anti-drog si cateva asociatii nonguvernamentale vor organiza un eveniment in Bucuresti (Centrul Vechi, de la 14 la 20) prin care sa aminteasca oamenilor ca locul consumatorilor de droguri nu este la penitenciar. Introducerea ferma a tratamentului ca alternativa la incarcerare pentru consumatorii dependenti ale caror infractiuni fara violenta au fost clar determinate de dependenta de droguri conform evaluarii unor specialisti Sustinerea de la bugetul de Stat a programelor de prevenire si tratament ale consumului si dependentei de droguri Cresterea accesibilitatii tratamentului pentru toti consumatorii incarcerati.

acum 33 luni (26 Jun 2017)

>

Azi, 26 iunie, este ziua internationala anti-drog si cateva asociatii nonguvernamentale vor organiza un eveniment in Bucuresti (Centrul Vechi, de la 14 la 20) prin care sa aminteasca oamenilor ca locul consumatorilor de droguri nu este la penitenciar. Pentru cei care mai apreciaza informatia stiintifica intr-un domeniu atat de controversat (si intr-o lume post-adevar), am adunat laolalta cateva date. Astfel, in Romania, in anul 2015[i]: A crescut cu peste 60% fata de anul precedent numarul persoanelor cercetate pentru infractiuni la regimul drogurilor. A crescut de 4 ori numarul minorilor condamnati pentru infractiuni la regimul drogurilor; 160 de persoane au fost condamnate doar pentru detinere in vedere consumului propriu; Am depasit media europeana la consumul de droguri tari in randul tinerilor de 15 ani.

Doar in 2015, 42 de oameni au ajuns in penitenciar doar pentru infractiunea de detinere in vederea consumului propriu!

"In ceea ce priveste aplicarea pedepselor pentru savarsirea de infractiuni la regimul drogurilor, se constata ca instantele de judecata continua sa aplice cu precadere pedeapsa inchisorii cu executare." (Raportul national privind situatia drogurilor, 2016)

Locul consumatorilor de droguri nu este in puscarie! In penitenciarele din Romania, peste 40% sunt recidivisti Peste 55% dintre consumatorii de droguri intravenoase care au fost incarcerati au afirmat ca si-au injectat droguri pe perioada detentiei -> Penitenciarele sunt incubatoare ale epidemiei de HIV, Hepatita C, tuberculoza si faciliteaza contactul consumatoriilor cu infractionalitatea! In prima saptamana dupa eliberarea din penitenciar, riscul de moarte (in principal prin supradoza) este de 40 de ori mai mare decat in populatia generala. (OMS, 2010)

Dependenta de droguri este o tulburare cronica a functionarii creierului, cu recaderi multiple, tratabila. Statul Roman plateste 2400 de lei lunar pentru intretinerea unei persoane in s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro