Declaratii importante la concursul de carute. Ministrul Daea explica de ce nu intra in vigoare legea risipei alimentare

Actul normativ prin care alimentele aflate aproape de data de expirare pot fi donate categoriilor defavorizate ar fi trebuit sa intre in vigoare incepand de duminica, 21 mai. Consultare publica "Actul normativ trebuie insotit de norme metodologice de aplicare prin hotarare de guvern, insa cei care trebuie sa intre in echipajul acesta al prevederilor legale au avut unele observatii si trebuie sa modificam legea, motiv pentru care n-am dat drumul la normele metodologice.

acum 33 luni (21 May 2017)

Actul normativ prin care alimentele aflate aproape de data de expirare pot fi donate categoriilor defavorizate ar fi trebuit sa intre in vigoare incepand de duminica, 21 mai.

"Este nevoie sa ancoram bine in realitate prevederile legii, motiv pentru care ne gandim ca sa abordam in etapa urmatoare legea ca atare pentru ca sunt solicitari din partea celor care o pun in aplicare sa ne uitam cu mai multa atentie la unele prevederi care astazi nu o pot face aplicabila,"a declarat, pentru Agerpres, Petre Daea .

Consultare publica

"Actul normativ trebuie insotit de norme metodologice de aplicare prin hotarare de guvern, insa cei care trebuie sa intre in echipajul acesta al prevederilor legale au avut unele observatii si trebuie sa modificam legea, motiv pentru care n-am dat drumul la normele metodologice.

Petre Daea a mai adaugat sa se ia in calcul varianta prorogarii, astfel incat sa se faca "un act normativ care sa poata sa fie aplicat in Romania si sa poata sa aiba rezultatele scontate."

Ce prevede legea

Legea prevede mai multe masuri de prevenire a generarii deseurilor alimentare:

- masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea, ajungand pana la consumatorul final, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare;

- masuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, catre entitati, devenite operatori din sectorul agroalimentar, ca urmare a inregistrarii la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Directionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, provenite din donatii sau sponsorizari se face catre operatorii din sectorul agroalimentar prevazuti in lege, acestora fiindu-le interzisa come... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro