Decizie majora pentru dezvoltatorii de parcuri eoliene: Stalpii turbinelor nu pot fi impozitati precum cladirile

Decizie majora pentru dezvoltatorii de parcuri eoliene: Stalpii turbinelor nu pot fi impozitati precum cladirile

Decizia a fost luata de Curtea de Apel, in urma actiunii legale derulate de avocatii Reff si Asociatii, membra a Deloitte Legal. "Am demonstrat in fata Curtii de Apel ca turbinele eoliene reprezinta echipamente tehnologice complexe, cu regim tehnic si fiscal unitar, ale caror elemente componente nu se pot afla intr-o situatie juridica si, implicit, fiscala diferita de cea a turbinei, in integralitatea ei.

acum 23 luni (26 Sep 2017)

Decizia a fost luata de Curtea de Apel, in urma actiunii legale derulate de avocatii Reff si Asociatii, membra a Deloitte Legal.

Astfel, stalpii turbinelor eoliene nu vor mai fi considerati cladiri, ci "echipamente tehnologice complexe, cu regim tehnic si fiscal unitar, ale caror elemente componente nu se pot afla intr-o situatie juridica si, implicit, fiscala diferita de cea a turbinei, in integralitatea ei".

"Am demonstrat in fata Curtii de Apel ca turbinele eoliene reprezinta echipamente tehnologice complexe, cu regim tehnic si fiscal unitar, ale caror elemente componente nu se pot afla intr-o situatie juridica si, implicit, fiscala diferita de cea a turbinei, in integralitatea ei. Precizam ca demersului nostru initiat inca din 2015 i s-au alaturat cei mai mari jucatori din piata de profil, devenind astfel un veritabil litigiu colectiv al pietei de profil", a spus Andreea Artenie, Partener Reff si Asociatii si coordonator al practicii de litigii.

Piatra de hotar

Decizia nu este definitiva, insa reprezinta o piatra de hotar intr-o disputa dintre greii eolienelor si stat.

"Desi nu este definitiva, fiind supusa cailor de atac, hotararea reprezinta o piatra de hotar in materia impozitarii tehnologiei producatoare de energie verde.

Conflict mai vechi

Anul trecut, Ministerul Finantelor a fost dat in judecata de trei subsidiare locale ale grupului CEZ si Enel Green Power Romania, din cauza deciziei Comisiei fiscale care decreta ca turnurile de sustinere ale turbinelor eoliene "se incadreaza in categoria cladirilor asa cum sunt acestea definite la art.

Asta pentru ca dezvoltatorii de parcuri eoliene mai plateau un impozit, cel pe constructii speciale, asa-numita "taxa de stalp". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro