Decizie istorica. Filipine castiga la Haga impotriva Chinei. Conflictul din Marea Chinei de Sud, explicat in opt puncte

Decizie istorica. Filipine castiga la Haga impotriva Chinei. Conflictul din Marea Chinei de Sud, explicat in opt puncte

In decizia sa de 479 de pagini, CPA a conchis ca Beijingul "a incalcat drepturile suverane ale Filipinelor", ca navele chineze au comis "actiuni ilicite" si ca zonele revendicate de China "sunt incluse" in apele teritoriale filipineze. Potrivit "Liberation", "Cotidianul Poporului", un oficios al Partidului Comunist Chinez, a denuntat inca de luni decizia de la Haga, considerand-o "un siretlic impotriva Chinei, inceput si orchestrat de Statele Unite si folosit de Filipine in cooperare cu instanta de arbitraj". Marea Chinei de Sud este o mare semiinchisa, cu o lungime de 3.000 de kilometri si o latime de 1.000 de kilometri, situata intre Brunei, China, Indonezia, Filipine, Malaysia, Singapore, Taiwan si Vietnam.

acum 52 luni (12 Jul 2016)

In decizia sa de 479 de pagini, CPA a conchis ca Beijingul "a incalcat drepturile suverane ale Filipinelor", ca navele chineze au comis "actiuni ilicite" si ca zonele revendicate de China "sunt incluse" in apele teritoriale filipineze.

Manila, care propusese impartirea resurselor din zona din Marea Chinei de Sud disputata cu Beijingul, a salutat "decizia istorica" a celor cinci membri ai instantei, chemand totodata la retinere.

Insa China, care a boicotat audierile de la Haga, exclude orice cooperare in acest sens si respinge arbitrajul CPA, pe care "nu-l accepta si nici nu-l recunoaste", conform unei stiri difuzate de agentia China Noua.

China a subliniat in numeroase randuri ca respectiva instanta "a fost sesizata in mod unilateral de (precedentul, n.

Tensiunile din Marea Chinei de Sud au fost in crestere inaintea sentintei finale a CPA si ar putea capata o noua dimensiune incepand de astazi.

Potrivit "Liberation", "Cotidianul Poporului", un oficios al Partidului Comunist Chinez, a denuntat inca de luni decizia de la Haga, considerand-o "un siretlic impotriva Chinei, inceput si orchestrat de Statele Unite si folosit de Filipine in cooperare cu instanta de arbitraj". De ce diferendul maritim dintre Beijing si Manila face valuri in lume?

Marea Chinei de Sud este o mare semiinchisa, cu o lungime de 3.000 de kilometri si o latime de 1.000 de kilometri, situata intre Brunei, China, Indonezia, Filipine, Malaysia, Singapore, Taiwan si Vietnam. Ea este presarata cu mii de recife si peste 200 de insule denumite in mod diferit de tarile care le revendica.

Zone revendicate in Marea Chinei de Sud GRAFIC Lindsey Burrows/valuewalk.com

Importanta comerciala si strategica

O treime din comertul maritim al planetei tranziteaza apele Marii Chinei de Sud. Pe langa importanta comerci... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro