Decizie fara precedent a ICCJ: Drepturile lui Rudel Obreja, incalcate in arest

Citeste si: Motivare TB: De ce a fost arestat Rudel Obreja in dosarul "Gala Bute" Potrivit DNA, intre 2010 si 2011, Elena Udrea si fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI. In 2011, Udrea ar fi cerut si primit, de la omul de afaceri Adrian Gardean, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

acum 109 luni (20 Apr 2015)

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis, luni, ca drepturile lui Rudel Obreja au fost incalcate in arest, informeaza Mediafax.

Astfel, articolul 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a fost incalcat fata de Rudel Obreja, prin faptul ca nu s-au respectat normele minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate, a decis, luni, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Judecatorii ICCJ au luat in discutie, luni, cererea de inlocuire a masurii arestului preventiv formulata de Rudel Obreja. Aceasta solicitare a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box a fost respinsa, insa magistratii au dispus ca locul de detinere sa ii asigure lui Obreja spatiul personal prevazut de lege.

Mai exact, judecatorii au stabilit ca in celula sa fie cazat un numar de persoane care sa respecte norma recomandata pentru celulele colective.

Citeste si: Rudel Obreja, arestat definitiv in dosarul "Gala Bute"

In plus, ICCJ a dispus asigurarea servirii mesei fata de Rudel Obreja intr-o sala special amenajata, cu respectarea normelor de libertate aprobate prin lege.

"Dispune ca locul de detinere sa asigure inculpatului Rudel Obreja spatiul personal prevazut de lege, referitor la Normele minime obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor private de libertate, prin cazarea unui numar de persoane in celula inculpatului care sa respecte norma recomandata pentru celulele colective", a decis instanta.

Decizia judecatorilor vine dupa ce Rudel Obreja a depus o plangere la Avocatul Poporului, referitoare la conditiile de detentie.

De asemenea, si Elena Udrea este arestata preventiv in acest caz, ea fiind incarcerata in 25 februarie.

Citeste si: Motivare TB: De ce a fost arestat Rudel Obreja in dosarul "Gala Bute"

Potrivit DNA, intre 2010 si 2011, Elena Udrea si fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu au primit apr... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro