Decizie cu implicatii mondiale in Marea Chinei
Un diferend teritorial opune de mai multi ani Filipine si China, iar Curtea Permanenta de Arbitraj (CPA) a considerat ca revendicarile chineze sunt nefondate. Ambasadorul SUA la Beijing acuza recent cresterea tensiunilor in regiune si estima ca arbitrajul "va deschide probabil poarta abuzarii procedurilor de arbitraj si va submina si slabi motivatia statelor de a angaja negocieri si consultari pentru rezolvarea diferendelor lor". Instalare de rachete Taiwanul si SUA acuza Beijingul ca a instalat o baterie sofisticata de rachete sol-sol pe Yongxing, una dintre insulele contestate in Marea Chinei de Sud, din arhipelagul Paracelsus, revendicate de China, Taiwan si Vietnam.
Un diferend teritorial opune de mai multi ani Filipine si China, iar Curtea Permanenta de Arbitraj (CPA) a considerat ca revendicarile chineze sunt nefondate. Decizia CPA de la Haga nu pune capat crizei dintre China si Filipine privind revendicarile teritoriale ale primeia, care insumeaza 90% din suprafata Marii Chinei de Sud.
Curtea de la Haga a considerat ca "nu exista baza legala pentru revendicarile istorice de drept asupra resurselor in zonele maritime din interiorul «liniei celor noua puncte»". Verdicul CPA continua: "S-a determinat in final ca Marea Filipinelor, occidentala apartine Filipinelor si nu Chinei" si statul chinez a violat drepturile suverane ale Filipinelor. Imediat, Beijingul a anuntat ca nu accepta si nu recunoaste decizia "ilegala si invalida". In aceasta zona, China a marit insulitele sau recife si a construit piste de aterizare, porturi sau faruri pe recife. Sigura de greutatea ei sub presedintia lui Xi Jinping, China a repetat in ultimele zile dinaintea verdictului ca va ignora atat procedura cat si verdictul CPA, desi nu a emis argumente pentru a le ignora.
Umbra razboiului in Asia de Sud-Est
China considera ca este suverana pe cvasitotalitatea acestei zone, bogata in hidrocarburi, spre nemultumirea tarilor riverane cu pretentii rivale - Filipine, Vietnam, Malaysia si Brunei. Si Beijingul a promis ca "va lua toate masurile necesare pentru a-si proteja suveranitatea teritoriala si drepturile si interesele maritime". Supravegherea unei regiuni unde se afla una din cele mai importante rute comerciale din lume a fost considerata un test al cresterii puterii Chinei si a rivalitatii economice si strategice cu SUA.
Responsabilii americani au declarat deja ca exista temeri ca Beijingul sa raspunda la decizia CPA declarand o zona de identificare de aparare aeriana in Marea Chinei de Sud, asa cum a facut in Marea Chinei de Est in 2013 sau intarind constructiile pe insule artificiale. Ambasadorul SUA la Beijing ac... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro