Decizie CCR: Victor Ponta ramane cu imunitatea parlamentara

Astfel, susţin liberalii, dacă există o majoritate in Comisia Juridică care este ostilă cererii de incepere a urmăririi penale, chiar dacă 80% dintre deputaţi sunt de acord cu inceperea urmăririi penale aceştia sunt impiedicaţi prin regulamentul Camerei să avizeze urmărirea penală, avand doar posibilitatea de a respinge proiectul de hotărare formulat de Comisia juridică. 157, pe care noi o considerăm neconstituțională, constă in faptul că permite Comisiei juridice să intocmească atat un proiect de hotărare care să garanteze dreptul Camerei de a cere urmărirea penală a unui deputat, cat și un proiect de hotărare cu un conținut care să incalce dreptul suveran al Camerei Deputaților de a cere urmărirea penală a unui deputat, așa cum este statuat in Constituție la art.

acum 114 luni (15 Jul 2015)

UPDATE: CCR a respins sesizarea liberalilor privind cererea de ridicare a imunității a premierului Victor Ponta.

De asemenea, Curtea Constituţională (CC) a respins ca inadmisibilă sesizarea privind hotărarea prin care s-a respins cererea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de urmărire penală a premierului Victor Ponta pentru conflict de interese.

-------

Curtea Constituțională a Romaniei va analiza, miercuri, sesizarea PNL privind votul in cazul cererii DNA de incepere a urmăririi penale a premierului Victor Ponta, in dosarul Turceni - Rovinari, informează Mediafax.

PNL a anunțat, in 10 iulie, că va contesta la CC votul din plenul Camerei Deputaţilor privind respingerea inceperii urmăririi penale a lui Victor Ponta, pentru conflict de interese.

Concret, PNL contestă la CC atat hotărarea Parlamentului din 9 iunie privind respingerea solicitării DNA de incepere a urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese, cat şi prevederile alin. PNL contestă faptul că in plenul Camerei nu s-a supus la vot cererea procurorilor de anchetare a premierului, ci raportul Comisiei juridice care propunea ca plenul să nu ceară urmărirea penală, in baza articolului 157 din regulament.

Regulamentul Camerei Deputaţilor stipulează că proiectul de hotărare privind cererea de incepere a urmării penale se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, iar hotărarea este publicată in Monitorul Oficial. Plenul nu votează cererea de urmărire penală formulată de procurorul general, ci se pronunţă asupra proiectului de hotărare propus de Comisia juridică.

Astfel, susţin liberalii, dacă există o majoritate in Comisia Juridică care este ostilă cererii de incepere a urmăririi penale, chiar dacă 80% dintre deputaţi sunt de acord cu inceperea urmăririi penale aceştia sunt impiedicaţi prin regulamentul Camerei să avizeze urmărirea penală, avand doar posibilitatea ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro