Decizia Tribunalului Bucuresti in dosarul privind finantarea ilegala a campaniei PDL, in care este judecat Vasile Blaga, asteptata astazi

Decizia Tribunalului Bucuresti in dosarul privind finantarea ilegala a campaniei PDL, in care este judecat Vasile Blaga, asteptata astazi

Instanta a mai dispus ca de la Gheorghe Stefan sa fie confiscata suma de 1.650.000 de euro si a mentinut sechestrul pus de anchetatori pe imobile ale lui Stefan, pana la concurenta sumei de 2.350.000 de euro. In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut ca, in perioada 2009 - 2012, Gheorghe Stefan, in calitate de vicepresedinte al PDL, in scopul obtinerii de sume de bani atat pentru sine, cat si pentru partid, "si-a folosit in mod direct influenta detinuta in mediul politic si a determinat persoanele cu putere de decizie din ministerele de resort sa numeasca la conducerea unei companii nationale din domeniul energiei o anumita persoana".

acum 67 luni (30 Oct 2017)

La ultimul termen al procesului, din 20 octombrie, au fost audiati, in calitate de martori, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, si fostul ministru Adriean Videanu, fosi lideri ai PDL.

Emil Boc le-a spus magistratilor Tribunalului Bucuresti ca donatiile la PDL se faceau la sediul partidului, la casierie si ca niciodata nu i s-a conditionat cuiva numirea intr-o functie de plata unei sume de bani si le-a relatat magistratilor care era procedura de numire in functii, inclusiv pentru ministri.

"Organizatiile judetene puteau face recomandari pentru ministri, secretari de stat si alte functii, insa PDL filtra aceste propuneri prin comisiile de specialitate in functie de profesionalism.

Intrebat de judecator despre declaratiile lui Gheorghe Stefan, potrivit carora in PDL ajungeau bani de la firmele care castigau contracte cu companiile nationale si ca el a predat personal bani la partid, Boc a spus ca nu are cunostinta despre asa ceva si ca fostul primar din Piatra Neamt avea propuneri pentru mai multe functii, dar nu intotdeauna erau acceptate de partid.

"Nu am cunostinta de astfel de sume de bani. Era preocupat si de alte activitati colaterale politicii, de fotbal, de exemplu.

La randul lui, Adriean Videanu a afirmat ca in partid exista "o structura institutionala foarte bine pusa la punct", explicand si modul in care se faceau numirile in functiile de conducere de la companiile de stat - filialele partidului care aveau cele mai bune rezultate in alegeri erau recompensate prin dreptul de a propune oamenii pentru aceste posturi. Fostul ministru a mai aratat ca numirile in functiile de conducere ale companiilor de stat se faceau la propunerile unor membri de partid.

In dosarul finantarii ilegale a PDL, in 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploiesti l-au trimis in judecata pe fostul copresedinte al PNL Vasile Blaga, pe care il acuza de trafic de influenta, pentru ca, in perioad... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro