Decenta, una dintre valorile esentiale ale comportarii sociale. INTERVIU cu Cristina Turnagiu Dragnea despre protocol, eticheta si ceremonial

Cristina Turnagiu Dragnea este "manager" al sotului ei, campion la Dublu si Triplu IronMan, dar si este cea care se ocupa de comunicarea pentru Asociatia Romana de Protocol, afiliata Asociatiei Internationale de Protocol. Apoi, incet, incet, cu ajutorul -profesorului de eticheta si protocol, Excelenta Sa domnul ambasador Emilian Manciuc, am avut acces la o bibliografie serioasa pe aceasta tema si -iata-ma director de comunicare al Asociatiei Romane de Protocol! Eticheta se invata dintr-o gramada de lucruri, dar ar fi foarte bine ca notiunile de baza sa fie oferite acasa, de parinti, apoi sa existe niste elemente de educatie pentru bune maniere despre care sa se vorbeasca in scoala. Modul in care introduci eticheta in viata ta tine exclusiv de tine, de bun simt, de buna crestere, de dorinta de a sti si de a aplica aceste lucruri. Lucrurile incep sa se schimbe, ai sa vezi locuri din administratia publica in care chiar ti se zambeste, in care oamenii au ajuns sa-si faca treaba la o maniera deschisa si prietenoasa, pentru ca eticheta pana la urma este modul in care te comporti cu ceilalti, de o asemenea maniera incat celalalt sa nu fie deranjat. Daca mergi la o petrecere in gradina sau la mare, s-ar putea sa ti se solicite ca "element de eticheta" costum de baie, palarie, ochelari de soare si un caftan pe tine, iar la barbati o camasa cu maneca scurta, un element destul de indecent altfel. Chiar si guvernata de aceste "restrictii", decenta nu este nicidecum lipsita de creativitate, de nuante sau de stil.

acum 82 luni (21 Jul 2016)

Cristina Turnagiu Dragnea este "manager" al sotului ei, campion la Dublu si Triplu IronMan, dar si este cea care se ocupa de comunicarea pentru Asociatia Romana de Protocol, afiliata Asociatiei Internationale de Protocol.

In aceasta calitate, dar nu numai, Cristina ne vorbeste despre protocol, ceremonial, eticheta si decenta, ultimele doua fiind notiuni ce pot parea desuete in secolul 21, dar care isi au importanta lor, semnificativa, acum, cand imaginea joaca un rol decisiv in relatiile profesionale si interumane. Coagulata destul de tarziu in Romania postdecembrista, Asociatia Romana de Protocol cuprinde -foarte multi ambasadori si cativa practicieni de protocol si ceremonial. Primii pregatiti dupa Revolutie au fost angajatii -Ministerului Apararii Nationale, unul din organismele cel mai bine puse la punct in protocol si ceremonial, ei devenind mai tarziu si profesori la SNSPA, unde exista o disciplina optionala care se ocupa de protocol, cere-monial si eticheta.

Cum ai ajuns sa studiezi aceste lucruri ce par desprinse din vremuri de mult uitate?

C.T.D.: Dintotdeauna am fost atrasa de lucrurile delicate si frumoase din jurul meu, de bunele maniere, dar inceputul se datoreaza bunicului meu matern, fost croitor in atelierele care asigurau tinuta membrilor si apropiatilor Casei Regale a Romaniei. Dupa ce a iesit la pensie si Romania nu a mai fost monarhie, a continuat sa lucreze pentru oameni care fusesera apropiati ai Casei Regale, disparusera din atentia publica si traiau retrasi. Erau oameni care continuau sa pastreze reguli de eticheta, rafinati, de bun-simt. In timp ce lucra pentru acesti oameni imi vorbea despre manierele de atunci, cum se purtau oamenii, care erau lucrurile, valorile ce contau in societate. A inceput astfel sa infloreasca in mine dorinta de a afla mai multe, si mai multe despre ceea ce-mi spunea el. Am inceput sa caut carti, dar in perioada aceea era foarte greu, comunistii avand grija sa distruga sau sa ascunda tot ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro