"Decalogul" bolnavului de diabet. Cum arata meniul unui astfel de pacient
Centrul Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din judetul Iasi a implinit 20 de ani de la infiintare. Directia de Sanatate Publica Iasi apreciaza intr-un comunicat de presa ca diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile si alte boli de nutritie si metabolism sunt intr-o continua ascensiune.
Centrul Clinic de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din judetul Iasi a implinit 20 de ani de la infiintare. Specialistii in nutritie, alaturi de reprezentanti de la Directia de Sanatate Publica, au realizat cu aceasta ocazie un scurt ghid nutritional pentru pacientii diagnosticati cu diabet. 1.Evitati cat puteti de mult preparatele din comert si incercati sa gatiti mancarea pe care o consumati. Chiar daca unele produse sunt promovate sub eticheta de "produs bio", cantitatea de ingredinte folosite (sare sau zahar) nu poate fi sigura. Evitati sau consumati cu moderatie fructe cu un continut mare de fructoza, cum ar fi bananele, strugurii, mango, mandarine. In regimul alimentar pentru diabet se recomanda merele, caisele, fructele de padure, prunele, ciresele, pepenele rosu. Consumati zilnic lactate cu un continut scazut de grasime, cum ar fi iaurtul slab, laptele degresat sau branza de vaci. 4.Consumati zilnic cereale integrale, bogate in fibre - fulgi de ovaz, de grau, orez brun, paine graham. Consumul de sare favorizeaza retentia apei, bolile cardiovasculare, problemele renale si cresterea tensiunii arteriale, tulburari care, asociate diabetului, pot cauza numeroase complicatii. In regimul pentru diabet aveti voie sa consumati carne rosie de maximum doua ori pe saptamana, in portii mici. Se recomanda, in schimb, consumul de paine integrala si produse precum biscuiti din ovaz sau dietetici. De asemenea, dieta trebuie sa fie completata de un program de exercitii fizice. Directia de Sanatate Publica Iasi apreciaza intr-un comunicat de presa ca diabetul zaharat, obezitatea, dislipidemiile si alte boli de nutritie si metabolism sunt intr-o continua ascensiune. "Numarul persoanelor cu diabet a crescut de la 108 milioane, in 1980, la 422 milioane, in 2014. Prevalenta globala a bolii printre adultii peste 18 ani a crescut de la 4,7% in 1980 la 8,5% in 2014. Cresterea cea mai mare a fost in tarile sarace sau in curs de dezvoltare . Citeste si: Ce fructe poti sa mananci daca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro