"Debutul" muzical al lui Dinu Lipatti. Cum a invatat butucii de vita de vie sa cante, dirijandu-i cu o nuia din rachita

Il leaga de Slatina verile de basm petrecute in copilarie, alaturi de fratele sau Valentin si de veri, in casa rudelor din partea mamei, distinsa familie Racoviceanu. Dinu Lipatti, pianistul cu un talent extraordinar, recunoscut si apreciat de nume mari inca de la debut, s-a nascut la 19 martie 1917, in Bucuresti, iar de curand (2 decembrie) s-au comemorat 65 de ani la disparitia sa la numai 33 de ani. Initiat la pian si vioara la o varsta destul de frageda, fara a cunoaste notele, Dinu improviza inca de pe atunci teme din viata zilnica, la sapte ani studiaza cu compozitorul Mihail Jora, la 11 ani este admis la conservator si e indrumat la pian de renumita profesoara Florica Musicescu", dezvaluie volumul "Pagini de monografie.

acum 87 luni (9 Dec 2015)

Il leaga de Slatina verile de basm petrecute in copilarie, alaturi de fratele sau Valentin si de veri, in casa rudelor din partea mamei, distinsa familie Racoviceanu. Si, daca cele scrise de-a lungul timpului nu sunt simple povesti romantate, tot la Slatina copilul cu un talent muzical aparte concerteaza in vestita Sala Martinescu, din pacate o ruina astazi, alaturi de nasul sau de botez, George Enescu.

Astazi o strada importanta din centrul vechi ii poarta numele, insa putini sunt cei care mai stiu ca, in vecinatatea bisericii din zona Parc Hotel, pana in anii '80 a existat casa Racoviceanu, raiul verilor petrecute la Slatina de talentatul Dinu Lipatti.

Dinu Lipatti, pianistul cu un talent extraordinar, recunoscut si apreciat de nume mari inca de la debut, s-a nascut la 19 martie 1917, in Bucuresti, iar de curand (2 decembrie) s-au comemorat 65 de ani la disparitia sa la numai 33 de ani.

Desi tatal l-ar fi vrut violonist, micul Dinu (Constantin) dovedeste o aplecare aparte spre pian, la numai patru ani fiind acceptat ca elev de exigenta profesoara Florica Musicescu, cea "care l-a ferit de mentalitatea unui "copil minune", dandu-i in schimb o educatie artistica serioasa, care sa-i permita dezvoltarea talentului sau nativ", dupa cum se consemneaza in biografia pianistului.

"Casa in care locuiau, un fel de cula cu etaj si cu pereti masivi, cu bolta impunatoare si cu cerdacul spre nord, avea un aspect medieval"

La 11 ani este admis deja la Conservator. Talentul insa nu si-l exersa doar in sala de repetitii, ci se bucura, ca toti copiii, de natura, de jocuri, de compania verilor de la Slatina.

"Dupa mama, fiica de veteran de razboi de la 1877, Dinu avea un unchi la Slatina si pana la varsta de 15 ani, impreuna cu fratele sau mai mic, Valentin, petrecea aici o buna parte din lunile de vara. Casa in care locuiau, un fel de cula cu etaj si cu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro