Debarcarea lui Raed Arafat, iminenta. SMURD ar putea ajunge la Ministerul Sanatatii

Raed Arafat, de la erou la persoana indezirabila Vocile critice din sistem spun ca Raed Arafat a devenit indezirabil in conditiile in care Dispeceratul Unic Integrat, inaugurat cu fast la sfarsitul anului trecut si care reuneste in acelasi centru de comanda Ambulanta, SMURD-ul si pompierii, nu functioneaza cum ar trebui, dupa cum atrag atentia specialistii din domeniu, care critica si modul discretionar al achizitiilor facute in ultimii ani de catre DSU si lipsa de competenta a paramedicilor in cazurile de interventie medicala de urgenta.

acum 41 luni (25 Jan 2017)

La nici o luna de la instalare, Guvernul Grindeanu planuieste o serie de schimbari radicale in structura ministerelor, dupa ce a demis mai multi secretari de stat.

Miza disputei este, se pare, programul de guvernare, in care este mentionat si un sprijin semnificativ mai ales pentru locuitorii din mediul rural, mai exact achizitionarea a 3.000 de ambulante care sa fie la dispozitia primariilor, pentru a facilita accesul mai rapid al bolnavilor la spitale si policlinici. O initiativa pe care seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, nu o sustine, motivand eficienta limitata a acestora si in contextul in care la Ministerul de Interne se afla in derulare o licitatie pentru achizitionarea a 800 de ambulante cu dotari de varf, care vor fi folosite de SMURD. De fapt, acest lucru ar insemna ca DSU sa piarda monopolul pe achizitia de ambulante, netezind drumul catre transferarea sferei de influenta din sistemul medical de urgenta din Romania.

Astfel, Ministerul Sanatatii primeste in 2017 nu doar un buget mai mare - 7,7 miliarde de lei (cu 5,98% mai mare fata de executia preliminata in 2016), dar ar putea avea in subordine de acum incolo si cel mai modern si rapid serviciu de interventii de urgenta din Europa, SMURD. Potrivit unor surse politice, pe langa schimbarea lui Arafat din functia de sef al DSU, se mai doreste si mutarea SMURD de la Ministerul Afacerilor Interne (IGSU) la Ministerul Sanatatii, in subordinea Ambulantei, cu un alt sef, posibil presedintele Asociatiei Serviciilor de Ambulanta din Romania, care ar putea fi numit intr-o functie de secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Raed Arafat, de la erou la persoana indezirabila

Vocile critice din sistem spun ca Raed Arafat a devenit indezirabil in conditiile in care Dispeceratul Unic Integrat, inaugurat cu fast la sfarsitul anului trecut si care reuneste in acelasi centru de comanda Ambulanta, SMURD-ul si pompierii, nu functioneaza cum ar trebui, dupa cum at... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro