De unde vine numele statiunii Costinesti. Legatura dintre litoral, Sinaia si fostul ministru de Finante roman interbelic

De unde vine numele statiunii Costinesti. Legatura dintre litoral, Sinaia si fostul ministru de Finante roman interbelic

Emil Costinescu (1844, Iasi -1921, Bucuresti) a ramas deopotriva in istorie ca finantist, mare industrias, politician liberal, deputat, primar al Capitalei, dar, mai ales ca ministru de Finante al Romaniei si personalitatea de care isi leaga numele statiunea Costinesti. Emil Costinescu in 1910, in timpul unuia dintre mandatele de ministru al Finantelor FOTO wikipedia.org De altfel, despre Emil Costinescu, scriitorul Duiliu Zamfirescu spunea ca "s-a impus, prin stradanie si inteligenta, in primele randuri ale acelor care au asezat Regatul Romaniei dinainte de razboi pe temeliile economice pe care traieste si azi".

acum 100 luni (17 May 2016)

Emil Costinescu (1844, Iasi -1921, Bucuresti) a ramas deopotriva in istorie ca finantist, mare industrias, politician liberal, deputat, primar al Capitalei, dar, mai ales ca ministru de Finante al Romaniei si personalitatea de care isi leaga numele statiunea Costinesti.

Inteligent si vizionar, fiu de arhitect si economist cu studii la Paris, Emil Costinescu si-a inceput cariera ca jurnalist, in redactia ziarului Romanul. Atras de politica, a intrat in PNL, iar in 1876 castiga deja primul mandat de deputat, devenind si consilierul financiar al partidului.

In 1880, in momentul infiintarii Bancii Nationale a Romaniei, Costinescu a fost unul dintre fondatorii institutiei, iar timp de 6 ani a fost si directorul BNR.

Considerat cel mai bun specialist in domeniu al timpului sau, Emil Costinescu a fost, de trei ori, si ministru al Finantelor, in perioadele 1902-1904, 1907-1910 si 1914-1916.

Emil Costinescu in 1910, in timpul unuia dintre mandatele de ministru al Finantelor FOTO wikipedia.org

De altfel, despre Emil Costinescu, scriitorul Duiliu Zamfirescu spunea ca "s-a impus, prin stradanie si inteligenta, in primele randuri ale acelor care au asezat Regatul Romaniei dinainte de razboi pe temeliile economice pe care traieste si azi".

In 1940, o mare parte din colonizatorii germani si urmasii lor parasesc Costinestiul si pleaca in Germania, insa locul acestora este luat de romani care continua dezvoltarea.

Costinescu a pus bazele industriei in Sinaia

La sfarsitul secolului al XIX-lea, politicianul era si cel mai important industrias din Sinaia. Punand in practica principiile pe care le promova si in Parlament sau in Guvern, privind necesitatea cat mai multor fabrici in tara, infiinteaza pe Valea Prahovei o fabrica de cuie (1891), una de cherestea (1879) si una de var hidraulic (1886).

Citeste intreg articolul pe adevarul.ro