De unde vine expresia "colac peste pupaza". Ce legatura are cu fertilitatea si cu ritualul de inmormantare

De unde vine expresia

O descifrarea a acestei expresiei o da si Stelian Dumistracel, care, pe baza a diferite izvoare, a ajuns la concluzia ca expresia evoca situatia neobisnuita in care o nenorocire, o inmormantare (reprezentata prin colac) vine peste cineva care a avut inainte o mare grija, o nunta(simbolizata printr-o impletitura din aluat, pupaza, in zona Moldovei si a Ardealului).

acum 72 luni (30 Mar 2015)

In "Expresivitatea limbajului laic cu referire la termenii din domeniul religios", Elena Laura Bolota descifreaza sensul expresiei ca avand intelesul "necaz mare venit peste alte griji", pupaza fiind numele unei paini mari care are un anumit rol in ceremonialul de nunta, iar "colacul" este, in general, facut pentru inmormantare sau praznic. Cand intr-o familie urmeaza o inmormantare (simbolizata prin "colac"), dupa o nunta (simbolizata prin "pupaza"), apare aceasta expresie. Expresia "colac peste pupaza", atat de folosita are sensul de un un "rau nu vine niciodata singur" sau la un necaz se mai adauga inca o nenorocire", noteaza cercetatorul.

De altfel, in limba romana, despre cineva caruia ii merge rau se mai spune ca "ii canta pupaza". O descifrarea a acestei expresiei o da si Stelian Dumistracel, care, pe baza a diferite izvoare, a ajuns la concluzia ca expresia evoca situatia neobisnuita in care o nenorocire, o inmormantare (reprezentata prin colac) vine peste cineva care a avut inainte o mare grija, o nunta(simbolizata printr-o impletitura din aluat, pupaza, in zona Moldovei si a Ardealului). De exemplu, a pupaza, cu varianta a pupazi, inseamna a flecari, a palavragi, iar ca reflex - a se imbata, a sta ridicat, a sta in sus, a se cocota, a se impopotona, a se inzorzona, a se stramba, a se ingusta. Familiar, pupaza poate fi o persoana flecara, o femeie imbracata sau fardata strident, ba chiar o prostituata. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro