De unde vine expresia "a tine de sase". Parte din argoul infractorilor, a fost inventata cu un scop extrem de practic

De unde vine expresia

Cu toate ca expresia "a tine de sase" s-a consacrat ca facand parte din argoul infractorilor, absolut surprinzator, ea nu s-a nascut in lumea celor care incalca legile, ci este este o inventie relativ noua. "Acest 22 nu vine de la cunoscuta revista din Romania, ci de la obiceiul huliganilor parizieni de a purta un cutit specific, cu lama de 22 de centimetri.

acum 31 luni (11 Mar 2018)

Cu toate ca expresia "a tine de sase" s-a consacrat ca facand parte din argoul infractorilor, absolut surprinzator, ea nu s-a nascut in lumea celor care incalca legile, ci este este o inventie relativ noua. Se stie ca primul razboi in care aviatia a avut un rol activ a fost chiar Primul Razboi Mondial, caci proaspata inventie a omului (sa nu uitam ca la 1914, momentul inceperii conflictului planetar, avionul avea doar un pic peste un deceniu) parea sa fie extrem de utila in teatrul de operatiuni militare.

"Initial, aeroplanul a fost considerat foarte bun pentru a spiona liniile inamice, insa la scurt timp strategii militari au ajuns la concluzia ca ar fi si mai bine daca ar arunca si cateva bombe peste inamic. In acest fel, razboiul s-a mutat si in aer, caci un avion nu putea fi atacat eficient decat de un alt avion", ne dezvaluie contextul profesorul de istorie Adrian Toma.

Exact aceste lupte in aer, intre aviatori, avea sa produca expresia "a tine de sase", care apoi a fost preluata de toata lumea cu sensul de "a sta de veghe".

"In fapt, acest sase nu este intamplator, caci sistemul de navigatie rudimentar din acea vreme i-a determinat pe piloti sa foloseasca, pentru orientare si comunicare simpla, cadranul unui ceas.

Dupa cate ne-a explicat si maistrul militar de aviatie Georgica Ivan, potrivit tacticilor aviatice (ramase valabile si acum), cel mai vulnerabil punct al unui avion de lupta ramane partea din spate.

"Acolo este vizibilitatea cea mai proasta pentru pilot, acolo nu exista, deseori, nicio gura de foc, deci acolo ataca inamicul si acolo trebuie sa fii atent.

Intrata in argoul tuturor aviatorilor in limba engleza ("Watch your six"), expresia s-a raspandit rapid in toate limbile, devenind expresia absoluta a statului de veghe, fie ca asta se intampla in situatii pozitive (cum ar fi protejarea unui camarad in lupta), ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro