De unde vine expresia "a freca menta"

De unde vine expresia

Numai ca de aici si pana la deprecierea intelesului acestei expresii nu a mai fost decat un pas, pentru ca unii dintre servitori, cei "certati cu munca", preferau sa stea toata ziua sa frece mesele cu menta, evitand astfel muncile mai grele.

acum 39 luni (14 Jul 2017)

"Toata ziua freaca menta" este expresia pe care o atribuim unei persoane despre care ni se pare ca nu face nimic, ca este inutila sau lenesa.

Obicei adus de greci in Balcani

Potrivit istorie-pe-scurt.ro, in perioada secolelor XVIII - XIX, grecii au inceput sa se raspandeasca si in Balcani, unde au adus cu ei acest obicei.

Numai ca de aici si pana la deprecierea intelesului acestei expresii nu a mai fost decat un pas, pentru ca unii dintre servitori, cei "certati cu munca", preferau sa stea toata ziua sa frece mesele cu menta, evitand astfel muncile mai grele. "Frecatul mesei cu menta era considerata o munca usoara, iar cei care incercau sa se sustraga de la muncile grele preferau sa se ocupe cu asta, toata ziua", explica Monica Pop, doctor in limba si literatura romana.

Astfel, spune ea, expresia a inceput sa fie asociata cu lenea, cu sustragerea de la munca. Astazi, cu toate ca originea ei este foarte putin cunoscuta, expresia "a freca menta" este asociata cu lenea, fuga de munca sau de a trage chiulul. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro