De unde vine conceptul de Inviere: simbolistica in mitologie si in alte religii

De unde vine conceptul de Inviere: simbolistica in mitologie si in alte religii

Sarbatoarea Pastelui trimite la evenimentul fondator din relatarea biblica care este eliberarea evreilor din sclavia egipteana, fiind legata de peripetiile Iesirii (Exodului) si suferintele indurate de popor in desert (de unde interdictia painii dospite in mesele festive), ca si de intalnirea lui cu Dumnezeu. Invierea lui Isus, o enigma Nu numai pentru lumea noastra postmoderna, dar si pentru crestinii si Bisericile actuale, Iisusramane o provocare si o enigma, asa cum se arata si intr-un articol din The New York Times. Povestea lui Iisus din Nazaret de la nastere pana la Cruce, Inviere si Inaltare ca poveste a lui Dumnezeu insusi venit sa-si instaureze imparatia pe pamant, ca si in cer, intr-o umanitate si creatie innoite.

acum 68 luni (31 Mar 2018)

La cateva zile dupa intrarea solemna in Ierusalim de Florii, Iisus a fost judecat si rastignit, a murit pe cruce si a fost pus in mormant. Scopul acestei sarbatori crestine este amintirea vie a patimii, a mortii si a invierii lui Iisus Hristos, in traditia ortodoxa Impotriva tuturor a celor care l-au acuzat si batjocorit, numindu-l in deradere "Regele Iudeilor", Hristos a izbandit cea mai stralucita biruinta ce s-a vazut vreodata: biruinta asupra mortii.

De la mitologia greaca la zoroastrism

Pastele a fost sarbatorit inca din epoca apostolica. Mircea Eliade afirma ca moartea eroilor, in mitologia greaca "este aceea care confirma si proclama conditia lor supraumana. Daca nu sunt nemuritori, precum zeii, eroii se disting de oameni prin faptul ca ei continua sa actioneze si dupa moarte."

"atunci cand spunem ca Iisus Hristos, invatatorul nostru, a fost crucificat, a murit si a rasarit din nou, ducandu-se la ceruri, nu marturisim ceva diferit fata de ceea ce credeti voi despre fii lui Zeus". Pastele la evrei Pastele are semnificatii diferite, intalnite in crestinism si iudaism. La evrei, Pastele este o sarbatoare religioasa celebrata in amintirea eliberarii din robia egipteana si iesirii lor din Egipt (Exodul), sub conducerea lui Moise. Sarbatoarea Pastelui trimite la evenimentul fondator din relatarea biblica care este eliberarea evreilor din sclavia egipteana, fiind legata de peripetiile Iesirii (Exodului) si suferintele indurate de popor in desert (de unde interdictia painii dospite in mesele festive), ca si de intalnirea lui cu Dumnezeu. Istoric vorbind, sarbatoarea repeta o practica sacrificiala uzuala in vechiul Orient, sacrificiu care era modul comun de adorare al unui zeu pentru religiile tribale pre-mozaice si contemporane lui Moise. Noul Testament leaga Cina cea de taina si crucificarea lui Iisus de Pastele evreiesc si exodul din Egipt. Iisus s-a pregatit pe el insusi si pe discipolii sai pentru moartea sa in timpul Cinei, da... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro