De unde provine sintagma "republica bananiera". Firma care a platit multiple lovituri de stat in America Latina

De unde provine sintagma

De la inceputul secolului XX si ulterior timp de aproape 50 de ani, United Fruit Company, un mare producator de banane a finantat si ordonat lovituri de stat in America Centrala pentru a isi conduce mai bine activitatile. Cel mai adesea, o republica bananiera este o tara care este condusa pentru a functiona ca o intreprindere comerciala privata monopolista, al carei unic scop este furnizarea de bunuri materiale si de profituri (sub orice forma) care sunt impartite intre clasa conducatoare politica si cea economica.

acum 60 luni (5 Jul 2017)

Cartea a fost inspirata de experientele sale din Honduras, unde a trait timp de sase luni. Henry a fost inspirat in folosirea sintagmei "republica bananiera" si de compania americana United Fruit Company. De la inceputul secolului XX si ulterior timp de aproape 50 de ani, United Fruit Company, un mare producator de banane a finantat si ordonat lovituri de stat in America Centrala pentru a isi conduce mai bine activitatile.

Traditional si conventional, o republica bananiera este opusul unei democratii, fiind de facto o tiranie, adeseori ereditara, mascata sub cuvantul imbietor de republica. Este, de obicei, condusa de un "el lider maximo", inscaunat pe viata, care se auto-intituleaza "alesul poporului", si care controleaza practic total sectoarele sociale, economice, administrative, culturale si politice ale natiunii, fiind simultan presedintele tarii, adesea conducatorul armatei si seful partidului politic unic.

Cel mai adesea, o republica bananiera este o tara care este condusa pentru a functiona ca o intreprindere comerciala privata monopolista, al carei unic scop este furnizarea de bunuri materiale si de profituri (sub orice forma) care sunt impartite intre clasa conducatoare politica si cea economica. O astfel de economie extrem de slab diversificata conduce la bugete masiv deficitare, debite publice majore, devalorizarea monedei nationale si o dezvoltare inegala. Republicile bananiere sunt conduse de un lider suprem, care este ajutat de o cleptocratie administrativa si politica, al carei scop este exploatarea functiilor publice pentru castig personal sub orice forma (deturnare de fonduri, furt, mita, inselaciune, etc.). "La operatia de extorcare a unei astfel de tari isi aduc contributia masiva diferite corporatii internationale si/sau transnationale, care nu sunt trase la raspundere pentru modul in care au contribuit la devalizarea natiunii. La randul sau, guvernul cleptocratic amplifica fenomenul de aservire generala, iar -- ca atare --... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro