De unde provine numele Bucovina. Explicatia filierei slave in etimologia provinciei civilizate de austro-ungari
Alte stiri pe aceasta tema: Purificarea etnica efectuata de autoritatile romane in Bucovina, Basarabia si Transnistria O mica asezare din Dobrogea si rolul ei istoric: tratatul de la Kuciuk-Kainargi, pacea dintre doua mari puteri ale lumii Dezbatere pe tema campaniilor militare din 1941, de eliberare a Basarabiei si Bucovinei de nord, joi, la Muzeul de Istorie din Galati
In anul 1774, partea de nord - vest a Moldovei, respectiv teritoriul Bucovinei, a devenit parte a Imperiului Habsburgic. Pana in acest an, numele de Bucovina nu exista, aceasta regiune fiind denumita Tara de Sus a Tarii Moldovei. Mai exact, numele zonei Bucovinei, provine de la cuvantul de origine slava "buk", care inseamna fag. Pana atunci, partea de nord a Moldovei era adesea denumita Tara de Sus a Tarii Moldovei. Numele de Bucovina provine de la cuvantul german Buchenland care in traducere inseamna Tara sau Tinutul Fagilor", a explicat istoricul sucevean Ilie Gliga.
Generalul Gabriel Spleny a fost primul guvernator al Bucovinei, teritoriul ce cuprindea orasele Suceava, Siret si Cernauti, ce se intindea pe o suprafata de circa 10.500 de kilometri patrati si aproape 72.000 de locuitori. In anul 1779, generalul Carol Enzenberg devine noul guvernator al Bucovinei, care conform cronicarilor bucovineni a atribuit acestei regiuni noul nume, dupa vestitii codri de fag din zona, nume ce avea sa fie pastrat pana in zilele noastre pentru Tara de Sus. Astfel, la data de 4 martie 1849, austriecii au declarat Bucovina ca si provincie autonoma a Casei de Austria cu titlul de Ducat.
In anul 1875 a avut loc deschiderea Universitatii din Cernauti, institutie de invatamant la care studiau mai multi romani ce au intretinut vie constiinta nationala romaneasca pana la unirea Bucovinei cu Romania.
Romania a intrat in Primul Razboi Mondial si din dorinta de a-si recupera unele teritorii locuite de romani, insa aflate sub administrarea altor state.
Alte stiri pe aceasta tema:
Purificarea etnica efectuata de autoritatile romane in Bucovina, Basarabia si Transnistria
O mica asezare din Dobrogea si rolul ei istoric: tratatul de la Kuciuk-Kainargi, pacea dintre doua mari puteri ale lumii
Dezbatere pe tema campaniilor militare din 1... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro