De unde provine expresia "Pe vremea lui Pazvante Chiorul". Povestea unui pasa sangeros care a bagat groaza in olteni

De unde provine expresia

Zilot Romanul povesteste ca in acel an a fost jefuit si Targu-Jiu: "Deci dupa putine zile vazand ca nu au nici o impedecare despre turcii imparatesti au intarit socoteala lor spre jafuri si fara de veste s-au pornit din Calafat si au mers de au lovit Targu-Jiului din judetul Gorjilor, navalind drept la casele ispravnicatului cand aflandu-se ispravnic un Petrache Culcer". Sultanul a trimis, in anul 1798, o expeditie militara de pedepsire formata din 100.000 de oameni, care era condusa de aga Husein Kukuc, dar care nu a reusit sa cucereasca Vidinul si sa-l captureze pe Pazvanoglu. Cum a murit Osman Pazvanoglu Ca sa pedepeasca atacurile lui Osman Pazvanoglu, trupele de haiduci olteni conduse de Iancu Jianu organizeaza o serie de incursiuni de urmarire si pedepsire.

acum 96 luni (26 May 2015)

Osman Pazvanoglu este singurul pasa care a indraznit sa se revolte contra autoritatii supreme de la Stambul. Incepea o perioada crunta de circa 7-8 ani de jafuri si schingiuiri inimaginabile in toata Oltenia.

Jefuirea Targu-Jiului si a Craiovei Vestitul pasa de Vidin a intreprins unele dintre cele mai crunte expeditii de jaf si distrugere din intreaga istorie a Tarii Romanesti. "Astfel de fapte, alaturi de siluirea femeilor si uciderea barbatilor, duc la intarirea sentimentului antiotoman, precum si la constituirea cetelor de haiduci organizate pe sistem militar, din Tara Romaneasca", remarca istoricul Cornel Somacu. Dintre cele circa 7.000 de case, doar 300 au mai fost salvate de incendiu. Zilot Romanul povesteste ca in acel an a fost jefuit si Targu-Jiu: "Deci dupa putine zile vazand ca nu au nici o impedecare despre turcii imparatesti au intarit socoteala lor spre jafuri si fara de veste s-au pornit din Calafat si au mers de au lovit Targu-Jiului din judetul Gorjilor, navalind drept la casele ispravnicatului cand aflandu-se ispravnic un Petrache Culcer". La inceputul anului 1802, Pazvanoglu si-a anuntat intentia de cuceri Bucurestiul. Domnitorul Mihail Sutu a fugit, de teama, si a ordonat garnizoanei de arnauti albanezi sa apere orasul. Bucurestiul a cazut in anarhie si a fost cucerit cu usurinta de bandele de pazvangii.

Pasvanoglu a ucis fara discernamant Cornel Somacu ne spune ca locuitorii au fost jefuiti, iar casele cele mai mari au fost arse: "Episodul din vara anului 1800 a insemnat jefuirea locuitorilor si arderea asezarii, in special zona mai bogata si cu case mai mari a orasului. Ca targujienii au trait clipe cumplite aflam de la acelasi cronicar care spune ca ". Alexandru Stefulescu, cel care a preluat izvoarele istorice existente la inceputul secolului XX, scria despre foametea care a cuprins asezarea dupa jaful turcesc, cei care nu murisera de sabie au pierit de foame. "Spaima inspirata de turci era atat de mare incat era de ajuns un simp... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro