De unde provine expresia "mare cat o zi de post"

De unde provine expresia

Preotul Alexandru Stanciulescu Barda, de la Parohia Malovat (Mehedinti), este de parere ca tocmai persoanele care nu sunt obisnuite sa tina post sunt cele care inteleg cel mai bine expresia "mare cat o zi de post" fiindca, neobisnuite cu aceste restrictii, li se pare o zi de post foarte lunga si asteapta ca aceea zi sa se termine cat mai repede.

acum 63 luni (31 Mar 2015)

Preotul Alexandru Stanciulescu Barda, de la Parohia Malovat (Mehedinti), este de parere ca tocmai persoanele care nu sunt obisnuite sa tina post sunt cele care inteleg cel mai bine expresia "mare cat o zi de post" fiindca, neobisnuite cu aceste restrictii, li se pare o zi de post foarte lunga si asteapta ca aceea zi sa se termine cat mai repede. Stelian Dumistracel, unul dintre cei mai cunoscuti lingvisti romani, spune ca una dintre comparatiile atribuite, in demersul didactic, ca apartinandu-i lui Cosbuc, din "Iarna pe ulita", "Uite-i, ma, caciula, frate,/ Mare cat o zi de post", este, de fapt, de sorginte populara. Dovada o constituie prezenta imaginii intr-una dintre Didahiile mitropolitului Antim Ivireanu, in cuvinte de inalta morala si de desavarsita arta in legatura cu tinuta crestinului in timpul postului, considerat de unii, profanator, un chin.

Reproducem cateva fraze, de mare expresivitate, din "Cuvantul de invatatura la dumineca lasatului sec de branza", in legatura cu cei care considera postul un chin.

Si, in continuare: "Ma rusinez a spune de posomorarea celor mancacios, in ce chip sa tanguiesc in zilele cele de post: casca adese, sa culca putin si iara sa scoala; dorm in sila si silesc sa treaca zilele si sa nu le priceapa">>,spune profesorul Stelian Dumistracel, intr-un articol din ziarul "Lumina", "Cat o zi de post". ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro